A- A+
1 στις 4 πληρωμές με κάρτα είναι κάτω των 5 ευρώ! Καταλυτική η επίδραση της πανδημίας

Σημαντική αύξηση μετά το lockdown και την επέλαση του κορωνοϊού καταγράφουν οι συναλλαγές πολύ μικρής αξίας με κάρτα από τους καταναλωτές.

Τα στοιχεία της Cardlink, όπως αυτά παρουσιάστηκαν στο Digital Banking Forum την Παρασκευή είναι ενδεικτικά της επίδρασης του κορωνοϊού στις συναλλακτικές συνήθειες των Ελλήνων.

Σημαντικό ρόλο στην αύξηση των συναλλαγών με κάρτα έπαιξε και η αύξηση του ορίου των ανέπαφων πληρωμών από τα 25 στα 50 ευρώ, μέτρο που σίγουρα θα ισχύει έως και το τέλος του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Ως αποτέλεσμα, περίπου 9 στις 10 πληρωμές με κάρτα γίνεται πλέον ανέπαφα από 8 στις 10 τον περασμένο Φεβρουάριο και 7 στις 10% στο τέλος του 2019.

Με κάρτα και για 2 ευρώ

Από την άλλη, σημαντική άνοδο καταγράφουν οι συναλλαγές μικρής αξίας με κάρτα.

Ειδικότερα στις συναλλαγές με κάρτες τον τελευταίο μήνα:

  • Το 8% των πληρωμών αφορά ποσά έως 2 ευρώ
  • Το 23% των πληρωμών αφορά ποσά έως 5 ευρώ
  • Το 41% των πληρωμών αφορά ποσά έως 10 ευρώ

Δηλαδή περίπου 7 στις 10 πληρωμές που γίνεται με πλαστικό αφορά συναλλαγές αξίας έως και 10 ευρώ.

Ως αποτέλεσμα, έχει καταγραφεί σημαντική μείωση στο μέσο ποσό ανά συναλλαγή με κάρτα, το οποίο πλέον έχει πέσει στα στα 26 ευρώ, από 28 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2020 και 33 ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο του 2019.

Στοίχημα οι πληρωμές με το κινητό

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τις ελληνικές τράπεζες είναι η αύξηση της χρήσης του κινητού ως μέσω πληρωμής.

Με τα apps της κατηγορίας οι κάρτες ψηφιοποιούνται και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για αγορές είτε σε φυσικά καταστήματα ή στο ιντερνετ.

Πάντως η συγκεκριμένη τεχνολογία βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο στη χώρα. Μέχρι σήμερα, μόνο δύο τράπεζες δίνουν τη διενέργεια πραγματοποίησης συναλλαγών με το κινητό.