A- A+
1 στις 4 επιχειρήσεις αρνήθηκε το χαμηλότοκο κρατικό δάνειο λόγω της δέσμευσης για τις απολύσεις

Δεν πάτησε το κουμπί της αποδοχής του πολύ ευνοϊκού κρατικού δανείου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, περίπου 1 στις 4 επιχειρήσεις που αρχικώς εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

Ο λόγος γίνεται για το 5ετές κρατικό δάνειο που δίνει η κυβέρνηση σε όλες τις επιχειρήσεις, το ύψος του οποίου εξαρτάται από το βαθμό που έχουν συμπιεστεί λόγω της κρίσης του κορωνοϊού οι πωλήσεις τους.

Η πρώτη φάση υποβολής των αιτήσεων ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες και πλέον έχουμε εισέλθει στο τελικό στάδιο της αποδοχής του δανείου από την πλευρά των δικαιούχων.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα μόνο περί τις 50.000 επιχειρήσεις από τις 72.000 που είχαν κάνει την αίτηση έχουν κάνει αποδοχή του δανείου.

Για το λόγο αυτό το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει παράταση έως και την Τρίτη 19/5 για την αποδοχή των προτάσεων δανειοδότησης από τις υπόλοιπες.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκτιμά ότι σε αυτή τη φάση δεν αναμένεται να πάρουν το δάνειο περισσότερες από 55.000 επιχειρήσεις.

Κι αυτό διότι ένας μεγάλος αριθμός αιτούντων δεν θέλει να δεσμευθεί για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας έως και τις 31/10/2020, όπως προβλέπεται από τους όρους του προγράμματος.

Η διαδικασία της αίτησης

Υπενθυμίζεται ότι όλες οι επιχειρήσεις που είναι δικαιούχοι και θα οριστικοποιήσουν έως τις 19/5 την Αίτηση Χορήγησης, θα λάβουν την άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση που τους αναλογεί μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, με δεύτερη καταβολή την Παρασκευή.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα "myBusinessSupport", με τη χρήση των σχετικών διαπιστευτηρίων του TAXISnet της ΑΑΔΕ. 

Με την είσοδο στην εφαρμογή και την υποβολή της αίτησης, η επιχείρηση πιστοποιεί την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων και συναινεί στην επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων της ΑΑΔΕ, καθώς και των υποβαλλόμενων στοιχείων, προς τον σκοπό προσδιορισμού του τελικού ύψους ενίσχυσης.

Οι όροι του δανείου

Η επιστροφή του ποσού αρχίζει από το 2022 και θα γίνει σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις.

Το ποσό της ενίσχυσης εμφανίζεται στις οφειλές της επιχείρησης στο TAXISNet. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα δουν το ποσό που τους αναλογεί και θα υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα "myBusinessSupport" στο TAXISnet.

Επιτόκιο είναι το βασικό επιτόκιο που ορίζεται  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, προσαυξημένο κατά 109 μονάδες βάσης. Δηλαδή, με σημερινά δεδομένα, κάτω του 1%.

Τα χαρακτηριστικά του δανείου

Τα ελάχιστα ποσά που θα δοθούν διαμορφώνονται στα ακόλουθα επίπεδα:

α) 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας,
β) 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους
γ) 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους
δ) 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21 έως 50 εργαζόμενους,
ε) 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους.

Το ανώτατο ύψος ενίσχυσης (ανά επιχείρηση) δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 350.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα και το ποσό των 500.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 άτομα.

Ο υπολογισμός του γίνεται με βάση συγκεκριμένο αλγόριθμο, που υπολογίζει τις απώλειες που είχε η επιχείρηση λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Δεσμεύσεις επιχείρησης

Μοναδική υποχρέωση των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα είναι να διατηρήσουν έως και τις 31/10/2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν υπό οιοδήποτε καθεστώς απασχόλησης κατά την 30ή Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. 

Οι επιχειρήσεις που δεν έκαναν για οποιονδήποτε λόγο αίτηση στην παρούσα φάση της επιστρεπτέας προκαταβολή, θα μπορούν να υποβάλουν στην επόμενη.

Σε αυτήν θα ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι δεν έλαβαν μέρος στη φάση αυτή, ώστε να μην υπάρχουν κατά το δυνατόν αδικίες για επιχειρήσεις που έχουν πληγεί με παρόμοιο τρόπο.