A- A+
ΣτΕ: Μπλόκο στις κυρώσεις αν δεν κληθεί από την εφορία για ακρόαση ο παραβάτης
Υποχρεωτική είναι η ακρόαση του φορολογούμενου για τις παραβάσεις που φέρεται να διέπραξε πριν την επιβολή οποιασδήποτε κύρωσης, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το ανώτατο δικαστήριο με απόφασή του έκρινε ότι θα πρέπει ο φορολογούμενος να καλείται μετά από έλεγχο κατά τον οποίο διαπιστώνονται παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ), για να παράσχει εξηγήσεις.

Η απολογία του θα πρέπει να γίνεται χωριστά για κάθε μια από παραβάσεις που αποδίδεται ή για όλες μαζί, σύμφωνα με την απόφαση.

Αναγκαίο κατά το ΣτΕ είναι επίσης οι φορολογούμενοι να καλούνται σε ακρόαση και παροχή εξηγήσεων πριν την επιβολή κυρώσεως από τις φορολογικές αρχές.

Η υπόθεση

Ο προϊστάμενος του Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου (ΔΕΚ) Αθηνών μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε για τη διαχειριστική περίοδο 1.1. έως 31.12.1998 σε εταιρεία, επέβαλε πρόστιμο 493.015 ευρώ για παραβάσεις του ΚΒΣ.

Οι παραβάσεις αφορούσαν στην λήψη και καταχώρηση στα βιβλία της εταιρείας τριών εικονικών τιμολογίων.

Κατόπιν αυτού, η εταιρεία προσέφυγε στα δικαστήρια ισχυριζόμενη ότι δεν κλήθηκε να παρέχει εξηγήσεις και να προβάλλει τους ισχυρισμούς της για τα τρία αυτά εικονικά τιμολόγια, που όπως υποστηρίζει δεν είναι εικονικά.

Η απόφαση

Το ΣτΕ επισημαίνει ότι ο προϊστάμενος της φορολογικής αρχής, υποχρεούται να κοινοποιήσει στον επιτηδευματία σημείωμα με τις διαπιστώσεις του ελέγχου που έχει προηγηθεί.

Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα στο φορολογούμενο να ασκήσει, αν το επιθυμεί, το δικαίωμα που έχει της παραπομπής της υπόθεσης στην αρμόδια προβλεπόμενη επιτροπή.

Έτσι, κινείται και η διαδικασία της συνταγματικής επιταγής του άρθρου 20 για την προηγούμενη ακρόαση, καθώς ο επιτηδευματίας καλείται πριν την έκδοση των καταλογιστικών πράξεων να προβάλει τις απόψεις του ενώπιον της φορολογικής αρχής.