A- A+
Εκροές καταθέσεων το Φεβρουάριο δείχνει η αύξηση του ELA κατά 300 εκατ. ευρώ
Τη μείωση για δεύτερο συνεχή μήνα των καταθέσεων επιβεβαιώνει η αύξηση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον ELA, το Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, για πρώτη φορά μετά την επιβολή των capital controls ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω της έκτακτης χρηματοδότησης του ELA αυξήθηκε κατά 300 εκατ. ευρώ.

Οι τράπεζες στράφηκαν σε αυτήν την πηγή ρευστότητας, καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις προχώρησαν σε αυξημένες αναλήψεις και αποστολές κεφαλαίων στο εξωτερικό το Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα, ενισχύθηκαν οι αποστολές εμβασμάτων σε λογαριασμούς του εξωτερικού, οι αγορές αμοιβαίων κεφαλαίων ξένων οίκων, αλλά και οι αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ και γκισέ.

Εκτιμάται ότι το δεύτερο μήνα του 2017 τα καταθετικά υπόλοιπα μειώθηκαν κατά τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Τα επίσημα στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν στα τέλη Μαρτίου.

Ο φόβος για τα capital controls

Τραπεζικά στελέχη κάνουν λόγο για ξεκάθαρη αντιστροφή των θετικών τάσεων που είχαν διαμορφωθεί στο μέτωπο της ρευστότητας στα τέλη του 2016.

Εκτιμούν ότι εάν δεν κλείσει σύντομα η αξιολόγηση, οι πιέσεις θα συνεχιστούν, ενώ δεν αποκλείουν ακόμη και αυστηροποίηση των capital controls.

Συγκεκριμένα, στο κακό σενάριο θα υπάρξουν αλλαγές στους περιορισμούς που ισχύουν για το νέο χρήμα.

Αυτές οι αλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν:

- Μείωση του ποσοστού των αναλήψεων χρημάτων που κατατέθηκαν υπό τη μορφή χαρτονομισμάτων μετά τις 23/7/2016

- Απαγόρευση επανεπένδυσης σε αμοιβαία κεφάλαια ξένων οίκων

- Επαναφορά του ορίου αναλήψεων στα 420 ευρώ ανά εβδομάδα

- Μείωση του ποσοστού ανάληψης σε χαρτονομίσματα εμβασμάτων από το εξωτερικό