A- A+
Διασταυρώσεις καταθέσεων - δηλώσεων Ε1 μόνο με το ΑΦΜ - Ποιους θα ψάξουν πρώτους
Με το πάτημα ενός «κουμπιού» και μόνο με τη χρήση του ΑΦΜ του ελεγχόμενου, η εφορία θα διασταυρώνει καταθέσεις - δηλωθέντα εισοδήματα από εδώ και στο εξής.

Από το υπουργείο Οικονομικών διαρρέουν ότι το νέο σύστημα είναι ήδη έτοιμο και θα τεθεί σε λειτουργία άμεσα.

Στο στόχαστρο της εφορίας θα βρεθούν σε πρώτη φάση όσου διατηρούν καταθέσεις ύψους 100.000 ευρώ ή είχαν καταθέσεις τουλάχιστον 300.000 ευρώ σε ένα έτος, την περίοδο 2000 - 2012.

Μέσω της ηλεκτρονικής διασταύρωσης θα αναδεικνύονται οι περιπτώσεις φορολογούμενων των οποίων η μεταβολή των καταθετικών υπολοίπων δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει.

Έλεγχος και των ακινήτων

Έλεγχοι ωστόσο δε θα γίνονται μόνο στην αξία της κινητής περιουσίας του φορολογούμενους, αλλά και στην αξία της ακίνητης.

Συγκεκριμένα, θα υπάρχει άμεση πρόσβαση στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης Ε9.

Με το ίδιο ηλεκτρονικό σύστημα θα συγκρίνεται η μεταβολή των δηλωθέντων ακινήτων με τα εισοδήματα.

Έτσι, αν προκύπτει ότι αγοράστηκε ένα ακίνητο χωρίς ωστόσο να δικαιολογείται το τίμημα αγοράς του από τα εισοδήματα του φορολογούμενου, θα καλείται ο τελευταίος για εξηγήσεις.

Ποινές και κατασχέσεις

Όσοι δεν μπορούν να αποδείξουν την προέλευση των καταθέσεων ή των χρημάτων που χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά ακινήτων, ...την πάτησαν.

Θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά φόρο, που θα υπολογίζεται με συντελεστές έως και 45% και θα κινδυνεύουν άμεσα με δεσμεύσεις της περιουσίας τους.

Τέλος, θα υπάρχει διασταύρωση και με επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει ο φορολογούμενος σε κινητές αξίες, όπως μετοχές, ομόλογα ή άλλα επενδυτικά προϊόντα.