A- A+
Έρχεται αυστηροποίηση των capital controls αν δεν κλείσει σύντομα η αξιολόγηση
Κίνδυνος αυστηροποίησης των capital controls ελλοχεύει για τις ελληνικές τράπεζες όσο δεν κλείνει η κυβέρνηση την αξιολόγηση. Τι μπορεί να αλλάξει.

Όπως μεταδίδουν ανταποκρίσεις δημοσιογράφων ιστοσελίδων που βρέθηκαν στους Δελφούς στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ανώτατος οικονομικός παράγοντας προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να γίνουν πιο αυστηροί οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

Οι τελευταίες αλλαγές

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο μεγάλο κύμα αλλαγών έλαβε χώρα τον περασμένο Ιούλιο μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Τότε μεταξύ άλλων, απελευθερώθηκαν οι αναλήψεις για το νέο χρήμα, αυξήθηκε στο 30% το ποσοστό των κεφαλαίων που προέρχονται από λογαριασμούς του εξωτερικού και μπορούν να αναληφθούν σε φυσική μορφή και δόθηκε η δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης έως και 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες.

Η Τράπεζα της Ελλάδος προγραμμάτιζε να χαλαρώσει τους περιορισμούς μέσα στο πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς, υπολογίζοντας ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα έκλεινε έως και τις αρχές του 2017 το αργότερο.

Το ρίσκο αυστηροποίησης

Τώρα όμως, βλέπει τον κίνδυνο να γίνουν πιο αυστηρά τα capital controls, λόγω της αβεβαιότητας που πλήττει τις τράπεζες, οι οποίες από την αρχή του χρόνου εκτιμάται ότι έχουν χάσει καταθέσεις της τάξης των 3 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνει τραπεζική πηγή, το σοκ από μία αυστηροποίηση των περιορισμών σήμερα θα είναι μεγαλύτερο ακόμη και από την αρχική επιβολή τους το καλοκαίρι του 2015.

Σε μία τέτοια περίπτωση, εκτιμά ότι θα αυξηθεί σημαντικά ο χρόνος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητη για τη σταδιακή άρση των capital controls.

Ο ίδιος θέτει ως χρονικό όριο για να μην υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις το Μάιο.

Μέχρι τότε, σημειώνει, θα πρέπει να έχει κλείσει η αξιολόγηση, με επικύρωση της συμφωνίας κυβέρνησης - δανειστών σε Eurogroup.

Οι «επικίνδυνες» αλλαγές

Στο ερώτημα τι θα μπορούσε να αλλάξει στους περιορισμούς, η ίδια πηγή αναφέρει τα ακόλουθα παραδείγματα:

- Μπλόκο στο νέο χρήμα, ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα ανάληψής του

- Απαγόρευση επανεπένδυσης σε αμοιβαία κεφάλαια ξένων οίκων

- Επαναφορά του ορίου αναλήψεων στα 420 ευρώ ανά εβδομάδα

- Μείωση του ποσοστού ανάληψης σε χαρτονομίσματα εμβασμάτων από το εξωτερικό