A- A+
Τι χρωστούν οι ιδιώτες στο Δημόσιο - Οι μισές οφειλές είναι άνω των 5 ετών
Αύξηση 20 δισ. ευρώ την τελευταία διετία σημείωσαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών προς το Δημόσιο, λόγω στάσης πληρωμών πολλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η Alpha Bank, οι υποχρεώσεις των ιδιωτών προς το δημόσιο αυξήθηκαν από σχεδόν 40 δισ. ευρώ το 2010 σε άνω των 70 δισ. ευρώ το 2014 και άνω των 90 δισ. ευρώ το 2016.

Τι χρέη είναι

Το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών αφορά σε πρόστιμα και επιβαρύνσεις (40%) και σε έμμεσους και άμεσους φόρους κατά 23% και 21% αντίστοιχα.

Η συσσώρευση του παλαιού ληξιπρόθεσμου ιδιωτικού χρέους οδηγεί σε υπερφόρτωση των ελεγκτικών και φορολογικών υπηρεσιών με αποτέλεσμα τη περαιτέρω "γήρανση" του χρέους κατά μέσο όρο.

Όσο καθυστερεί η εκκαθάριση των υποθέσεων τόσο μεγαλύτερη είναι η αναλογία των προστίμων και επαυξήσεων εξέλιξη που αποσυνδέει το ύψος του με την πραγματική φοροδοτική ικανότητα.

Ανείσπρακτο το 50% των οφειλών

Τούτο αποδυναμώνει σημαντικά την πιθανότητα συλλογής της φορολογικής ύλης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ, το 20% του χρέους των ιδιωτών είναι άνω των 10 ετών με ποσοστό ιστορικής εισπραξιμότητας κάτω από 0,1%, ενώ το 30% είναι μεταξύ 5-10 ετών με ποσοστό εισπραξιμότητας 0,5%.

Αυτό σημαίνει ότι τα μισά από τα χρέη δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ!