A- A+
Με τι επιτόκια έδωσαν δάνεια οι τράπεζες τον Ιανουάριο - Το κόστος ανά κατηγορία
Μικτές τάσεις εμφάνισαν τον Ιανουάριο τα επιτόκια με τα οποία χορήγησαν νέα δάνεια οι τράπεζες. Αύξηση στα καταναλωτικά - μείωση στα στεγαστικά δάνεια.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο 4,86%.

Δάνεια προς ιδιώτες

Αναλυτικότερα, το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων μειώθηκε κατά 26 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,57%.

Από την άλλη πλευρά, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κάρτες, ανοικτά δάνεια και υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρέμεινε αμετάβλητο στο 14,51%.

Ωστόσο, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 123 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,70%.

Οι επιχειρηματικές χορηγήσεις

Tο μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο 5,66%.

Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,29%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας και κυμαινόμενου επιτοκίου αυξήθηκε κατά 19 μονάδες βάσης έναντι του προηγούμενου μήνα και διαμορφώθηκε στο 4,80%.

Αναλυτικότερα, το μέσο επιτόκιο διαμορφώθηκε:

  • Για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ σχεδόν αμετάβλητο στο 5,27%
  • Για δάνεια άνω των 250.000 μέχρι και 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 5,01%
  • Για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 19 μονάδες βάσης στο 4,72%