A- A+
Κάτω από τα 100 δισ. ευρώ οι καταθέσεις νοικοκυριών για πρώτη φορά από το 2003
Συρρίκνωση της καταθετικής βάσης κατά 1,6 δισ. ευρώ καταγράφηκε τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τρίτη η Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν ρεπορτάζ του Moneyonline περί μείωσης των υπολοίπων στις τράπεζες στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς.

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις διατηρούσαν στο τέλος Ιανουαρίου καταθέσεις 119,75 δισ. ευρώ, χαμηλότερες κατά 1,64 δισ. ευρώ σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2016.

Χαμηλό 13 ετών

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την πορεία των καταθέσεων των ιδιωτών πελατών των τραπεζών, οι οποίες υποχώρησαν κάτω από τα 100 δισ. ευρώ για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2003!

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα των εκροών ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ που σημειώθηκαν τον Ιανουάριο, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Δεν ήταν λίγοι οι καταθέτες που προχώρησαν σε αγορές αμοιβαίων κεφαλαίων ξένων οίκων, αλλά και σε αναλήψεις μετρητών, με το νέο χρήμα που είχε εισαχθεί στο σύστημα τους προηγούμενους μήνες.

Αρνητικός ήταν ο Ιανουάριος και για τις επιχειρήσεις, τα υπόλοιπα των οποίων μειώθηκαν τον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς κατά 780 εκατ. ευρώ περίπου.

Κακός και ο Φεβρουάριος

Η μείωση των υπολοίπων συνεχίστηκε και τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με πληροφορίες του Moneyonline.gr.

Εκτιμάται ότι το δεύτερο μήνα του 2017 οι τράπεζες έχασαν επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ από τις εκροές καταθέσεων.

Η νέα χρονιά ξεκινά με το αριστερό στο θέμα της ρευστότητας των τραπεζών, οι οποίες έχουν θέσει ως στόχο την αύξηση των καταθετικών υπολοίπων κατά 10 δισ. ευρώ έως και τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Με τα σημερινά δεδομένα ο στόχος φαντάζει δύσκολος...