A- A+
Έρχεται φόρος και στις καταθέσεις μέσω του περιουσιολογίου
Φόρο και για τις καταθέσεις τους θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες, σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης για φορολόγηση του συνόλου της περιουσίας τους.

Σε συνέντευξή της στο Βήμα της Κυριακής, η υφυπουργός Οικονομικών Αικ. Παπανάτσιου αναφέρει πως «κάθε φορολογούμενος θα είναι υποχρεωμένος να δηλώσει το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας - ακίνητα, καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα, τιμαλφή κ.λπ».

Σύμφωνα με την ίδια, οι καταθέσεις θα συμπεριλαμβάνονται καθώς ούτως ή άλλως τα σχετικά στοιχεία είναι ήδη διαθέσιμα στις φορολογικές αρχές από τις ελληνικές τράπεζες αλλά και από τις τράπεζες των χωρών με τις οποίες υπάρχει σχετική συμφωνία, και οι χώρες αυτές είναι πλέον πάρα πολλές.

Πώς θα επιβληθεί ο φόρος

Στόχος είναι να ολοκληρωθεί μέχρι το 2018 ώστε να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για το "πόθεν έσχες" του φορολογουμένου και τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής.

Με βάση το νέο σύστημα, θα υπολογίζεται η αξία του συνόλου της περιουσίας, κινητής και ακίνητης, κάθε φορολογούμενου και επί αυτής θα εφαρμόζεται ενιαίος συντελεστής.

Το νέο σύστημα «θα βοηθήσει να σχεδιάσουμε μελλοντικά έναν φόρο μεγάλου πλούτου, που θα περιλαμβάνει το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας του κατόχου» τόνισε η κυρία Παπανάτσιου.

Σύμφωνα με την ίδια, «αυτό θα εκτιμηθεί πολύ αργότερα και εφόσον τα αποτελέσματα που θα έχουμε θα συνηγορούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό δεν σημαίνει επ' ουδενί τη φορολόγηση των καταθέσεων».