A- A+
Φθηνότερο κατά 3,9% το σαρακοσταινό τραπέζι από πέρυσι παρά τις αυξήσεις στον ΦΠΑ - Οι φετινές τιμές
Φθηνότερο κατά 3,9% σε σχέση με πέρυσι είναι μεσοσταθμικά το σαρακοστιανό τραπέζι, σύμφωνα με έρευνα τιμών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Η μεσοσταθμική μείωση του συνολικού κόστους του σαρακοστιανού τραπεζιού, ως προς τα φρέσκα προϊόντα, κυμαίνεται στο 3,9%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Η μείωση των τιμών για τα φρέσκα θαλασσινά (καλαμάρια και χταπόδι) αποτελεί την κύρια παράμετρο υποχώρησης του μέσου επιπέδου τιμών της συγκεκριμένης κατηγορίας προϊόντων κατά 3,8%.

Ο ρόλος του ΦΠΑ

Το κόστος αγοράς των κατεψυγμένων θαλασσινών παρέμεινε αμετάβλητο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αν και ο συντελεστής του ΦΠΑ αυξήθηκε από το 23% στο 24%.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη υποδηλώνει τη μείωση της καθαρής, προ ΦΠΑ, τιμής των κατεψυγμένων ψαρικών, καθώς η επιπλέον έμμεση επιβάρυνση απορροφήθηκε και δεν επιβάρυνε τον τελικό καταναλωτή.

Η παρατηρούμενη μεσοσταθμική μείωση αντισταθμίστηκε μόνο μερικώς από την αύξηση της τελικής τιμής των οστρακοειδών (+12,1% στα μύδια), η οποία όμως και σε αυτήν την περίπτωση οφείλεται στη μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ, επί της συγκεκριμένης υποκατηγορίας θαλασσινών, στο 24% από το 13%.

Συνεπώς, η καθαρή, προ ΦΠΑ, τιμή τόσο των κατεψυγμένων ψαρικών όσο και των οστρακοειδών, κυμαίνεται σε χαμηλότερα των περυσινών επίπεδα, παρά την ανοδική επίδραση των υψηλότερων συντελεστών ΦΠΑ.

Όσον αφορά στα λοιπά προϊόντα που πλαισιώνουν το σαρακοστιανό τραπέζι, όπως η λαγάνα, οι ελιές, ο ταραμάς, το τουρσί, ο χαλβάς αλλά και τα κονσερβοποιημένα προϊόντα, καταγράφονται μεικτές τάσεις σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα το εύρος τιμών μεταξύ 2017 και 2016 να βαίνει μειούμενο κατά 1,7%.

Έως 67,6 ευρώ το κόστος

Βάσει των παραπάνω διαπιστώσεων, το φετινό μέσο κόστος του σαρακοστιανού τραπεζιού που περιλαμβάνει φρέσκα θαλασσινά και οστρακοειδή κυμαίνεται μεταξύ 47,2 - 67,6 ευρώ έναντι 47,3 - 72,2 ευρώ του αντίστοιχου περσινού, καταγράφοντας μία μεσοσταθμική υποχώρηση 3,9%.

Συμπεριλαμβανομένων μόνο των κατεψυγμένων θαλασσινών και οστρακοειδών τα παραπάνω εύρη τιμών αναπροσαρμόζονται στα 33,2 - 59,1 ευρώ το 2017 και στα 33,3 - 59,2 ευρώ το 2016, με αποτέλεσμα να προκύπτει μία αμελητέα πτωτική μεταβολή της τάξεως του -0,2%..

Αναλυτικά, η τιμή στα φρέσκα καλαμάρια κυμαίνεται από 12 μέχρι 22 ευρώ το κιλό και είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι 11,8%, η τιμή στα κατεψυγμένα καλαμάρια είναι από 5 μέχρι 12 ευρώ και είναι αμετάβλητη με πέρυσι, το χταπόδι το φρέσκο κοστίζει από 12-15 ευρώ το κιλό και η τιμή του είναι μειωμένη 1,9%, το κατεψυγμένο το χταπόδι κοστίζει 5 - 12 ευρώ και η τιμή του είναι αμετάβλητη, τα μύδια κοστίζουν 2,8 - 3 ευρώ ( 12,1%).

Ο ταραμάς χύμα (ο φθηνός) κοστίζει 4,2 - 6 ευρώ το κιλό (-5,9%), η λαγάνα εκτιμάται ότι θα πωληθεί στην ίδια τιμή πέρυσι δηλαδή 2-2,5 ευρώ το κιλό, οι ελιές Καλαμών 4,5 - 7 ευρώ το κιλό ( 3,5%), ο χαλβάς ο συσκευασμένος κοστίζει 6,5 - 11,5 ευρώ το κιλό ( -3,9%) , τα ντολμαδάκια η κονσέρβα των 280 γραμμαρίων 1,7 - 2,2 ευρώ (5,1%) και το τουρσί το χύμα με διάφορα λαχανικά κοστίζει 1,6 -3 ευρώ το κιλό ( -4,3%).

Η αναζήτηση τιμών και άλλων σαρακοστιανών ειδών σε φούρνους και σούπερ μάρκετ έδειξε μείωση 1,7% χωρίς όμως να κατονομάζονται, από την ΕΣΕΕ, αναλυτικά τα είδη.