A- A+
Μόνοι οι μισοί έμποροι γνωρίζουν τι εισφορές θα πληρώσουν - Στα 261 ευρώ η μέση μηνιαία δαπάνη
Οι μισοί έμποροι δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί για τις εισφορές που πρέπει να εξοφλήσουν έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2017, σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ.

Το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ πραγματοποιεί έρευνα από τη Δευτέρα 6/2, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την 28η Φεβρουαρίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα εμπορικών επιχειρήσεων, σχετικά με το νέο ασφαλιστικό καθεστώς και τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα προκύπτει πως ο εμπορικός κόσμος δεν είναι ενημερωμένος σχετικά με το ύψος των νέων εισφορών, καθώς μόνο το 1/2 των επιχειρηματιών γνώριζαν τις επερχόμενες αλλαγές και τα νέα ποσά που καλούνται να καταβάλλουν.

Μειώσεις για το 77%

Από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι για το 77% των επιχειρηματιών οι νέες ασφαλιστικές εισφορές είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με το προηγούμενο καθεστώς, ενώ για το 14% υψηλότερες.

Ανεπηρέαστο, από το νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών δηλώνει το 9% των επιχειρηματιών.

Η εκτίμηση για τη μέση μηνιαία ασφαλιστική εισφορά σύμφωνα με το προηγούμενο καθεστώς του ΟΑΕΕ υπολογίστηκε στα 350 ευρώ, ενώ με βάση τον ΕΦΚΑ ανήλθε στα 261 ευρώ.

Για τους επιχειρηματίες που οι νέες ασφαλιστικές εισφορές κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα, περίπου ένας στους δύο δήλωσε ότι μειώθηκαν κατά πολύ.

Ένας στους τέσσερις δήλωσε ότι υπήρξε πάρα πολύ μεγάλη μείωση και αντίστοιχο ποσοστό έκρινε ότι μειώθηκαν κατά λίγο οι ασφαλιστικές του εισφορές.

Τα ερωτήματα των εμπόρων

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, οι έμποροι δεν γνωρίζουν:

• Ποια θα είναι η σύνταξη που αναλογεί στις χαμηλότερες εισφορές που καταβάλουν,

• Εάν η αναλογικότητα των νέων με τις παλαιές εισφορές εμπεριέχει ανισότητα,

• Τι θα γίνει με όσες υψηλότερες εισφορές έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα,

• Και εάν προβλέπεται προαιρετική καταβολή υψηλότερων εισφορών που θα διασφαλίζουν υψηλότερη σύνταξη.