A- A+
Αρνούνται να ρυθμίσουν τα δάνειά τους οι «κόκκινοι» οφειλέτες - Ο κίνδυνος για τις καταθέσεις
Με το «αριστερό» ξεκίνησε το 2017 στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, τα οποία μετά την αποκλιμάκωση του 2016, σημειώνουν ξανά άνοδο.

Τραπεζικά στελέχη κάνουν λόγο για πλήρη αντιστροφή των θετικών τάσεων που καταγράφηκαν στο τελευταίο εξάμηνο του 2016, μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης από την κυβέρνηση.

Η εκκρεμότητα ωστόσο της δεύτερης αξιολόγησης, λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί, έχει επαναφέρει τις πιέσεις στα μεγέθη των τραπεζών.

Τρεις εστίες επιδείνωσης

Ο μεγάλος πονοκέφαλος των τραπεζών είναι η άνοδος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ τον πρώτο 1,5 μήνα της νέας χρονιάς.

Η επιδείνωση αυτή είναι αποτέλεσμα:

1) Της απροθυμίας των δανειοληπτών να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που επικρατεί, προσδοκώντας σε μία καλύτερη λύση στο μέλλον.

Αναβολή των αποφάσεων προκαλεί και η καθυστέρηση ψήφισης του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα χιλιάδες υποθέσεις που θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν άμεσα να παραμένουν κολλημένες.

2) Της αδυναμίας του 40% σχεδόν των δανειοληπτών με ρυθμισμένα δάνεια να τα εξυπηρετήσουν.

3) Της καταγραφής νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων, λόγω των αρνητικών συνθηκών στην οικονομία

Ο κίνδυνος για καταθέσεις

Με δεδομένο ότι τα αποτελέσματα του 2017 θα χρησιμοποιηθούν για τα stress tests του 2018, οι παραπάνω εξελίξεις προκαλούν ανησυχία στις τραπεζικές διοικήσεις.

Αυτήν τη στιγμή οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι βρίσκονται πίσω στους στόχους που έχουν θέσει για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το γεγονός αυτό πλήττει τα αποτελέσματά τους και αυξάνει τον κίνδυνο να προκύψουν κεφαλαιακά ελλείμματα στις ασκήσεις προσομοίωσης που θα διενεργήσει η ΕΚΤ το φθινόπωρο του 2018.

Η πιθανότητα ζημιών

Όπως έχει ήδη επισημάνει το Moneyonline.gr, για να αναγκαστούν οι τράπεζες να εμφανίσουν ζημιές φέτος θα πρέπει η ελληνική οικονομία να εμφανίσει ύφεση.

Ωστόσο, δεδομένων των αντοχών που επέδειξε η εγχώρια αγορά το 2015, με όλη την ...τρέλα της διαπραγμάτευσης της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls, οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι πρέπει να συμβούν «πράγματα και θαύματα φέτος» για να επιστρέψουμε σε βαθιά ύφεση.

Όπου πράγματα και θαύματα σημαίνουν παράταση των διαπραγματεύσεων μέχρι το καλοκαίρι, πολιτική αστάθεια, δημοψηφίσματα, κτλ. Μία ακόμη χαμένη χρονιά δηλαδή.

Οι τραπεζικές διοικήσεις θεωρούν ότι ακόμη και στο σενάριο που η αξιολόγηση κλείσει με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, δηλαδή λίγο πριν τον Ιούλιο που πρέπει να πληρωθούν ομόλογα του δημοσίου, το ΑΕΠ θα παραμείνει στάσιμο το 2017.

Θα έχουμε δηλαδή μία επανάληψη του 2016, κατά τη διάρκεια του οποίου οι τράπεζες αναμένεται να εμφανίσουν κέρδη της τάξης των 300 - 400 εκατ. ευρώ.

Το εφιαλτικό σενάριο

Για να υπάρξει λοιπόν κίνδυνος εμφάνισης ζημιών, αυξάνοντας κατακόρυφα το ενδεχόμενο μίας τέταρτης ανακεφαλαιοποίησης, θα πρέπει να ζήσουμε ένα νέο 2015, με έκτακτες συνθήκες και ανοιχτό το Grexit.

Σε αυτό το εφιαλτικό, όπως το χαρακτηρίζουν οι τραπεζίτες σενάριο, είναι πολύ πιθανό η ΕΚΤ να υποχρεώσει τις ελληνικές τράπεζες σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου, οι οποίες δύσκολα θα μπορούσαν να καλυφθούν από τον ιδιωτικό τομέα.

Σε αυτήν την περίπτωση θα ενεργοποιηθούν οι νέοι κανόνες για τις διασώσεις τραπεζών στην ευρωζώνη, που προβλέπουν και «κούρεμα» των ανασφάλιστων καταθέσεων, άνω των 100.000 ευρώ ανά δικαιούχο ανά τράπεζα.