A- A+
Ραβασάκια της εφορίας σε 1,3 εκατ. καταθέτες με εμβάσματα άνω των 100 χιλ. ευρώ στο εξωτερικό
Κάλεσμα για εξηγήσεις σε 1,3 εκατ. φορολογούμενους αναμένεται να απευθύνει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών, λόγω υψηλών καταθέσεων, εντός και εκτός χώρας.

Όπως είπε γενικός γραμματέας κατά της διαφθοράς Κ. Χρήστου, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, μετά την ενοποίηση όλων των λιστών με τα εμβάσματα προς το εσωτερικό και το εξωτερικό, έχουν εντοπιστεί 1,3 εκατ. ύποπτα ΑΦΜ.

Ποια εμβάσματα αφορά

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα στοιχεία αφορούν εμβάσματα, είτε άνω των 300.000 ευρώ στο εσωτερικό, είτε άνω των 100.000 ευρώ προς την αλλοδαπή.

Σημείωσε δε ότι τα όρια αυτά είναι σε ετήσια βάση και δεν αφορούν απαραίτητα μόνο μία κίνηση, ενώ τα στοιχεία πηγαίνουν πίσω μέχρι το 2002.

Παράλληλα, τα στοιχεία από τις λίστες έχουν ενοποιηθεί και η νέα βάση δεδομένων έχει συνδυαστεί με την φορολογική διοίκηση, για να υπάρχει πλέον αυτοματοποιημένη ελεγκτική διαδικασία.

Διαφορές με δηλώσεις εισοδήματος

Ο ελεγκτής με το ΑΦΜ διαπιστώνει ενδεχόμενες διαφορές μεταξύ του δηλωθέντος εισοδήματος και των καταθέσεων, μετά την απομόνωση των πρωτογενών καταθέσεων και καλεί τον ελεγχόμενο, για να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις.

Ήδη το «ραβασάκι» έχει σταλεί σε 1.000 ελεγχόμενους από τη λίστα Μπόργιανς και την επόμενη εβδομάδα, συνέχισε ο γενικός γραμματέας κατά της διαφθοράς, θα υπάρχει η πρώτη εικόνα από τις εκκαθαρίσεις.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Χρήστου, πλέον μέσω διαδικτύου ο ελεγκτής έχει ηλεκτρονικά τα στοιχεία σε 24 ώρες ενώ το 2016 έγινε ένα βήμα και δημιουργήθηκε αυτή η τεράστια βάση δεδομένων με τα 1,3 εκατ. ΑΦΜ.

Οι προσκλήσεις

Η φορολογική διοίκηση έχει αναπτύξει μία ελεγκτική εφαρμογή που απομονώνει αυτόματα τις πρωτογενείς καταθέσεις και ο ελεγκτής έχει εικόνα για το τι είναι προς έλεγχο.

Μέσα στον Φεβρουάριο, θα γίνει μαζική αποστολή προσκλήσεων για όσους έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία ελέγχου των στοιχείων τους, οι οποίοι κατ΄ εξαίρεση έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε τροποποιητικές δηλώσεις.

Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει αντίστοιχη αποστολή για όσους δεν έχει ξεκινήσει ακόμη ο έλεγχος, αλλά η πρόσκληση που θα λάβουν θα περιλαμβάνει τις χρήσεις στις οποίες έχουν εντοπιστεί διαφορές.