A- A+
Ελέγχους στις επιχειρήσεις που μετέφεραν την έδρα τους στο εξωτερικό ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ
Σαρωτικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις που μετέφεραν την έδρα τους εκτός Ελλάδος αποκλειστικά για να μην πληρώσουν φόρους, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομκών.

Ο λόγος γίνεται για επιχειρήσεις που μεταναστεύουν φορολογικά, διατηρούν ωστόσο την δραστηριότητά τους στην ελληνική αγορά.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προανήγγειλε την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, που θα στοχεύει στον εντοπισμό αυτών των περιπτώσεων.

Πλασματικές μεταφορές

Όπως είπε μιλώντας στη Βουλή, σημαντικό μέρος από αυτές τις μεταναστεύσεις φαίνεται να αφορά σε πλασματικές μεταφορές καθόσον οι επιχειρηματικές δραστηριότητες παραμένουν στην Ελλάδα και δεν υφίστανται αλλαγές όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τη διοίκηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για μη νόμιμες επιχειρηματικές πρακτικές που αποσκοπούν σε υπαγωγή σε ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και εκμεταλλεύονται με καταχρηστικό τρόπο τις ελευθερίες που παρέχει το δίκαιο της EE.

Ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο και για πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ε.Ε. προκειμένου να αποτραπεί ο φορολογικός ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών-μελών.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην CCBR (country by country report), η οποία θα διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών για θέματα φορολογίας μεταξύ των κρατών μελών.

Το γεγονός αυτό θα επιτρέψει στις Εθνικές φορολογικές αρχές να εντοπίζουν τα συστήματα της φοροδιαφυγής.