A- A+
Γιατί δεν φοβούνται οι τραπεζίτες (προς το παρόν) κούρεμα καταθέσεων
Ακραίο σενάριο θεωρούν προς το παρόν ένα «κούρεμα» των καταθέσεων στην Ελλάδα οι τραπεζίτες, παρά την καθυστέρηση της αξιολόγησης.

Με τα σημερινά δεδομένα στα ανώτερα διοικητικά κλιμάκια των τραπεζών εκτιμούν ότι το σύστημα αντέχει ακόμη και αν μείνει στάσιμη η ελληνική οικονομία το 2017.

Τα δεδομένα

Αυτή τη στιγμή οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος βρίσκονται στα επίπεδα του 18%, αρκετά μακριά από το ελάχιστο όριο του 10%.

Την ίδια στιγμή οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι εμφανίζουν οργανική, πριν από τις προβλέψεις για τα κόκκινα δάνεια, κερδοφορία της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ.

Ως εκ τούτου, για να εμφανίσουν ζημιές θα πρέπει οι προβλέψεις για τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση να διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα, πάνω δηλαδή από τα 4,5 δισ. ευρώ.

«Εδώ ...άντεξαν το 2015»

Για να αναγκαστούν οι τράπεζες να εγγράψουν τόσο μεγάλες προβλέψεις θα πρέπει η ελληνική οικονομία να εμφανίσει ύφεση φέτος.

Ωστόσο, δεδομένων των αντοχών που επέδειξε η εγχώρια αγορά το 2015, με όλη την ...τρέλα της διαπραγμάτευσης της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls, οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι πρέπει να συμβούν «πράγματα και θαύματα φέτος» για να επιστρέψουμε σε βαθιά ύφεση.

Υπενθυμίζεται ότι το 2015 έκλεισε με οριακή μείωση του ΑΕΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τραπεζικές διοικήσεις θεωρούν ότι ακόμη και στο σενάριο που η αξιολόγηση κλείσει με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, δηλαδή λίγο πριν τον Ιούλιο που πρέπει να πληρωθούν ομόλογα του δημοσίου, το ΑΕΠ θα παραμείνει στάσιμο το 2017.

Θα έχουμε δηλαδή μία επανάληψη του 2016, κατά τη διάρκεια του οποίου οι τράπεζες αναμένεται να εμφανίσουν κέρδη της τάξης των 300 - 400 εκατ. ευρώ.

Το εφιαλτικό σενάριο

Για να υπάρξει λοιπόν κίνδυνος εμφάνισης ζημιών, θα πρέπει να ζήσουμε ένα νέο 2015, με έκτακτες συνθήκες και ανοιχτό το Grexit, εκτροχιάζοντας την οικονομία.

Μόνο σε αυτήν την περίπτωση οι τράπεζες κινδυνεύουν να εμφανίσουν ζημιές και να εισέλθουν στη χρονιά των stress tests το 2018 με άσχημα αποτελέσματα.

Αν επαληθευτεί αυτό το, εφιαλτικό, όπως το χαρακτηρίζουν οι τραπεζίτες σενάριο, είναι πιθανό να η ΕΚΤ να τις υποχρεώσεις σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου, οι οποίες δύσκολα θα μπορούσαν να καλυφθούν από τον ιδιωτικό τομέα.

Σε αυτήν την περίπτωση θα ενεργοποιηθούν οι νέοι κανόνες για τις διασώσεις τραπεζών στην ευρωζώνη, που προβλέπουν και «κούρεμα» των ανασφάλιστων καταθέσεων, άνω των 100.000 ευρώ ανά δικαιούχο ανά τράπεζα.