A- A+
Στροφή των καταναλωτών στις πάγιες εντολές και στο e-banking για πληρωμές λογαριασμών
Στις πάγιες εντολές και στο e-banking στράφηκαν οι καταναλωτές μετά την επιβολή των capital controls για την εξόφληση των λογαριασμών τους.

Σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών, το 2015 διενεργήθηκαν 17,4 εκατ. συναλλαγές μέσω πάγιων εντολών, αριθμός αυξημένος κατά 4% σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, η αύξηση της αξίας των συναλλαγών είναι ακόμη υψηλότερη, φτάνοντας το 47%, καθώς πληρώθηκαν λογαριασμοί αξίας 9,8 δισ. ευρώ.

Η αύξηση αυτή οφείλεται στην επιλογή των καταναλωτών και των επιχειρήσεων να χρησιμοποιούν πλέον τις άμεσες χρεώσεις προκειμένου να διενεργούν πάγιες πληρωμές προς τρίτους, όπως επιχειρήσεις ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, ύδρευσης, ασφάλισης, καθώς και σε προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών.

Η αύξηση αυτή αποτυπώνεται στη μέση αξία ανά συναλλαγή, η οποία αυξήθηκε στα 564 ευρώ, από 400 ευρώ το 2014.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει ειδικά προγράμματα επιβράβευσης για όσους κάνουν χρήση των πάγιων εντολών. Δείτε εδώ τον σχετικό οδηγό

Πληρωμές μέσω e-banking

Επίσης, έχει αυξηθεί κατακόρυφα η αξιοποίηση των εναλλακτικών καναλιών εξυπηρέτησης της πελατείας των τραπεζών (internet, mobile, phone banking, ΑΤΜ, APS) έναντι των τραπεζικών καταστημάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΤ από τις τράπεζες μέλη της:

(i) Ο αριθμός και η αξία συναλλαγών μέσω internet banking αυξήθηκε, σε ετήσια βάση, κατά 40% και 29% αντίστοιχα.

(ii) Ο αριθμός και η αξία συναλλαγών μέσω mobile banking αυξήθηκε, σε ετήσια βάση, κατά 142% και 82% αντίστοιχα.

Αναλυτικότερα, το 2015 διενεργήθηκαν 245 εκατ. συναλλαγές (+24% σε ετήσια βάση), συνολικής αξίας 464 δισ. ευρώ (-22% σε ετήσια βάση).

Η μέση αξία ανά συναλλαγή μειώθηκε στα 1.900 ευρώ, από 3.000 ευρώ το 2014.