A- A+
Διαμερίσματα 100 τ.μ. πωλούνται προς 40.000 - 50.000 ευρώ
Προς 40.000 - 50.000 ευρώ διατίθενται διαμερίσματα 100 τ.μ., τα οποία βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση, σε περιοχές όπως το Κερατσίνι, η Δραπετσώνα και το Πέραμα.

Τα ακίνητα αυτά πωλούνταν προς 120.000 ευρώ πριν το ξέσπασμα της κρίσης. Δηλαδή η πτώση των τιμών τους έχει φτάσει το 65% περίπου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή», ακόμη πιο ελκυστική φαντάζει η αγορά στο άλλο άκρο της, δηλαδή στις ακριβές περιοχές του Λεκανοπεδίου, όπως για παράδειγμα η Εκάλη και το Παλαιό Ψυχικό.

Εκεί το μέσο κόστος διαμορφώνεται σε 160.000 και 200.000 ευρώ αντίστοιχα, όταν πριν από λίγα χρόνια χρειαζόταν κανείς υπερδιπλάσια χρήματα για την απόκτηση κατοικιών με παρόμοια ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Ακόμα κι έτσι όμως, τέτοιου είδους κατασκευές δυσκολεύονται να βρουν αγοραστές, δεδομένου ότι πλέον η κατοχή τους συνεπάγεται πολλαπλάσια ετήσια έξοδα μέσω του ΕΝΦΙΑ.

Σταθεροποίηση τιμών

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κατά τη διάρκεια του 2016, ο ρυθμός υποχώρησης των τιμών των κατοικιών επιβραδύνθηκε σημαντικά, καθώς η αγορά ξεκίνησε να σταθεροποιείται εκ νέου, όπως είχε συμβεί και κατά το 2014.

Ειδικότερα, ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο η ετήσια πτώση των τιμών πανελλαδικά άγγιξε το 4,3%, κατά το δεύτερο τρίμηνο η πτώση περιορίστηκε σε 2,6% και κατά το τρίτο τρίμηνο (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) δεν ξεπέρασε το 1,5%, ενώ στην Αθήνα ήταν μόλις 0,9%.

Εν τω μεταξύ, σαφώς θετικότερη είναι η πορεία των τιμών των μεταχειρισμένων διαμερισμάτων, συγκριτικά με εκείνη των νεόδμητων.

Γιατί μεταχειρισμένο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, κατά το φετινό τρίτο τρίμηνο, η πτώση των τιμών των νεόδμητων κατοικιών (ηλικίας έως πέντε ετών) άγγιξε το 2,2% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης της τάξεως του 1% που καταγράφηκε για τα παλαιότερα ακίνητα.

Κατά το 2015, τα νεόδμητα υποχώρησαν σε αξία κατά 5,6%, ενώ τα παλαιότερα ακίνητα σημείωσαν απώλειες της τάξεως του 4,7%.

Η εξέλιξη αυτή φαντάζει φυσιολογική, δεδομένου ότι σε πολύ μεγάλο ποσοστό (μεσίτες υπολογίζουν ότι ξεπερνάει το 90%) οι συναλλαγές κατοικιών στην παρούσα χρονική συγκυρία αφορούν παλαιότερα ακίνητα, τα οποία είναι σαφώς πιο προσιτά έναντι των νεόδμητων.

Παράλληλα, συχνά, όταν ο πωλητής είναι ιδιώτης και όχι επαγγελματίας κατασκευαστής, το περιθώριο διαπραγμάτευσης είναι υψηλότερο, ευνοώντας την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.