A- A+
Με τι επιτόκια έδωσαν νέα δάνεια οι τράπεζες το Δεκέμβριο - Ποια αυξήθηκαν
Οριακή αύξηση 2 μονάδων βάσης σημείωσε το Δεκέμβριο το μέσο επιτόκιο στο σύνολο των νέων δανείων που χορήγησαν οι τράπεζες προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο 4,85%.

Στεγαστικά και καταναλωτικά

Αναλυτικότερα, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 21 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,83%.

Από την άλλη, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) αυξήθηκε οριακά κατά 3 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,51%.

Τέλος, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 149 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,47%.

Μικτές τάσεις στα επιχειρηματικά

Tο μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,65%.

Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στο 7,34%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας και κυμαινόμενου επιτοκίου αυξήθηκε κατά 6 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,67%.

Το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ μειώθηκε κατά 14 μονάδες βάσης στο 5,28%, για δάνεια άνω των 250.000 μέχρι και 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 22 μονάδες βάσης στο 5,06%, ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 4,59%.