A- A+
Προς οριστική κατάργηση τα τέλη περιαγωγής στην ΕΕ για κλήσεις από κινητό από 15/6
Προς οριστική κατάργηση οδηγούνται τα τέλη περιαγωγής που χρεώνουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για κλήσεις εντός της ΕΕ με χρήση ξένου δικτύου.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιτεύχθηκε συμφωνία για τις ανώτατες τιμές περιαγωγής στην αγορά χονδρικής για την κινητή τηλεφωνία στην ΕΕ, μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η κατάργηση των τελών περιαγωγής από τις 15 Ιουνίου 2017.

Οι νέες τιμές

Ειδικότερα, καθορίζονται οι τιμές που οι πάροχοι μπορούν να χρεώνουν μεταξύ τους όταν οι πελάτες τους χρησιμοποιούν άλλα δικτύα παροχής υπηρεσιών περιαγωγής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, συμφωνήθηκαν οι εξής ανώτατες τιμές:

  • 3,2 λεπτά ανά λεπτό φωνητικής κλήσης, από τις 15/6/2017,
  • 1 λεπτό ανά SMS, από τις 15/6/2017,
  • Σταδιακή μείωση στα επόμενα πέντε χρόνια για τις χρεώσεις του Ίντερνετ (από 7,7ευρώ/GB από τις 15/6/2017, σε 6 ευρώ/GB από την 1/1/2018, 4,5 ευρώ/GB από την 1/1/2019, 3,5 ευρώ/GB από την 1/1/2020, 3 ευρώ/GB από 1/1/2021 και 2,5 ευρώ/GB από την 1/1/2022

«Αυτό ήταν το τελευταίο κομμάτι του παζλ. Από τις 15 Ιουνίου, οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να ταξιδεύουν στην ΕΕ χωρίς τέλη περιαγωγής. Διασφαλίσαμε επίσης, ότι οι επιχειρηματίες μπορούν να συνεχίσουν να ανταγωνίζονται για να παρέχουν τις πιο ελκυστικές προσφορές στις εγχώριες αγορές τους» δήλωσε ο Άντρους Ανσίπ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά.

Οι ελληνικές εταιρείες

Σημειώνεται ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά προσφέρουν ήδη πακέτα στους συνδρομητές τους που ταξιδεύουν στην ΕΕ.

Αυτά εξασφαλίζουν με μία σταθερή ημερήσια χρέωση ότι ο καταναλωτής θα χρησιμοποιεί το πρόγραμμά του σαν να βρίσκεται στην Ελλάδα.

Σε ορισμένα μάλιστα συμβόλαια η παροχή αυτή είναι δωρεάν. Για όσους δεν χρησιμοποιούν τα πακέτα αυτά, οι χρεώσεις που επιβάλλονται είναι επίσης πολύ χαμηλές, ξεκινώντας από τα 0,06 ευρώ το λεπτό.