A- A+
HSBC: Η Ελλάδα έχει ήδη χάσει το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης
Όνειρο ...απατηλό χαρακτηρίζει η HSBC την ένταξη της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Νέα έκθεση.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της βρετανικής τράπεζας, ακόμη και στο θετικό σενάριο που υπάρξει συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στο QE.

Κι αυτό διότι όπως επισημαίνεται στην ίδια έκθεση, αμέσως μετά τη δεύτερη αξιολόγηση θα πρέπει να ξεκινήσει η τρίτη.

Από αξιολόγηση σε αξιολόγηση

Η HSBC εκτιμά ότι εν μέσω μίας νέας αξιολόγησης η ΕΚΤ δε θα ανάψει το πράσινο φως για να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης και να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της, η τρέχουσα αξιολόγηση έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο και η επόμενη τρίτη αξιολόγηση έως τον Μάρτιο του 2017.

«Έτσι, όταν ολοκληρωθεί η β' αξιολόγηση θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η τρίτη. Αυτό θα αφήσει ένα πολύ πολύ μικρό παράθυρο για την ΕΚΤ να αγοράσει ελληνικούς τίτλους» τονίζουν χαρακτηριστικά.

Σημειώνουν δε πως το ίδιο ...έργο θα μπορούσε να επαναληφθεί μεταξύ της τρίτης και της τέταρτης αξιολόγησης, η οποία έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο, πριν τις υποχρεώσεις του Ιουλίου.