A- A+
Χαρίζουν τα σπίτια τους στις τράπεζες για να γλυτώσουν από το στεγαστικό τους
Τα κλειδιά του σπιτιού τους παραδίδουν στις τράπεζες εκατοντάδες δανειολήπτες τους τελευταίους μήνες, για να γλυτώσουν από το στεγαστικό τους δάνειο.

Πρόκειται για μία από τις μεθόδους οριστικής διευθέτησης χρεών που προβλέπεται στον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στο πλαίσιο αυτό, και με δεδομένες τις πολύ χαμηλές εμπορικές αξίες των ακινήτων, δεν είναι λίγοι οι δανειολήπτες που το τελευταίο διάστημα επιλέγουν αυτόν τον τρόπο για να απαλλαγούν από τα χρέη τους.

1.000 περιπτώσεις

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», μέχρι σήμερα 1.000 ακίνητα έχουν παραδοθεί στις τράπεζες με αντάλλαγμα την πλήρη απαλλαγή από τα βάρη που τα συνοδεύουν.

Ο γνωστός νομικός σε υποθέσεις προστασίας της στέγης Δημήτρης Αναστασόπουλος σημείωσε στην εφημερία ότι «η λογική που κυριαρχεί είναι "πάρτε το σπίτι και αφήστε με ήσυχο"».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ οι δανειολήπτες για χρόνια πίστευαν σε μια έξοδο από την κρίση, τώρα φαίνεται να μην έχουν το σθένος και την πυγμή να υπερασπίσουν τα σπίτια τους προσωπικά».

Οι λύσεις οριστικής διευθέτησης

Στον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών περιλαμβάνονται συγκεκριμένης λύσεις για την οριστική διευθέτηση ενός χρέους.

Ειδικά για τις περιπτώσεις των στεγαστικών δανείων προβλέπονται τα εξής:

1. Εθελοντική Παράδοση Ενυπόθηκου Ακινήτου: O δανειολήπτης, ο οποίος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους όρους αποπληρωμής ενυπόθηκου δανείου, παραχωρεί οικειοθελώς (δηλαδή χωρίς να απαιτηθεί η προσφυγή σε δικαστικές ενέργειες από πλευράς του ιδρύματος) την κυριότητα του υπέγγυου ακινήτου στο ίδρυμα.

Στη σχετική συμφωνία διατυπώνεται σαφώς ο τρόπος διευθέτησης του τυχόν υπολοίπου. Η εν λόγω λύση μπορεί να αφορά οικιστικό ακίνητο ή επαγγελματική στέγη.

2. Μετατροπή σε Ενοικίαση/Χρηματοδοτική Μίσθωση: O δανειολήπτης μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου στο ίδρυμα υπογράφοντας σύμβαση ενοικίασης/χρηματοδοτικής μίσθωσης, η οποία του εξασφαλίζει τη δυνατότητα μίσθωσης του ακινήτου για ορισμένη ελάχιστη χρονική περίοδο.

Η εν λόγω λύση μπορεί να αφορά οικιστικό ακίνητο ή επαγγελματική στέγη.

3. Εθελοντική Εκποίηση Ενυπόθηκου Ακινήτου: O δανειολήπτης προβαίνει οικειοθελώς σε πώληση του υπέγγυου ακινήτου σε τρίτο με τη σύμφωνη γνώμη του ιδρύματος.

Στην περίπτωση που το τίμημα της πώλησης υπολείπεται του συνόλου της οφειλής, το ίδρυμα προβαίνει σε διαγραφή της εναπομένουσας οφειλής.

Η εν λόγω λύση μπορεί να αφορά οικιστικό ακίνητο ή επαγγελματική στέγη.

4. Διακανονισμός Απαιτήσεων: Εξωδικαστική συμφωνία κατά την οποία το ίδρυμα λαμβάνει είτε εφάπαξ καταβολή σε μετρητά (ή ισοδύναμα μετρητών) είτε σειρά προκαθορισμένων τμηματικών καταβολών.

Στο πλαίσιο του διακανονισμού το ίδρυμα ενδέχεται να προβαίνει σε μερική διαγραφή της απαίτησης.

5. Υπερθεματιστής σε πλειστηριασμό: Το ίδρυμα υπερθεματίζει στον πλειστηριασμό αποκτώντας την κυριότητα του ενυπόθηκου ακινήτου ή άλλης εμπράγματης εξασφάλισης στο πλαίσιο ευρύτερης συμφωνίας οριστικής διευθέτησης της οφειλής με τη συναίνεση του δανειολήπτη.