A- A+
Moody’s: Κινδυνεύουν οι καταθέσεις από την καθυστέρηση της αξιολόγησης
Κίνδυνο για τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες διαβλέπει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, λόγω των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους του αμερικανικού οίκου, αυξάνονται τα ρίσκα οι τράπεζες να μην μπορέσουν να περιορίσουν τα κόκκινα δάνεια και επιστρέψουν στην κερδοφορία.

Σε αυτήν την περίπτωση, η Moody’s στην έκθεσή της με ημερομηνία 30/1/2017 αναφέρει ότι στο κακό σενάριο οι τράπεζες θα βρίσκονταν σε ευάλωτη θέση ενόψει των νέων πανευρωπαϊκών ασκήσεων προσομοίωσης το 2018.

Εάν στα stress tests προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες, πιστωτές και ανασφάλιστοι καταθέτες κινδυνεύουν με ζημιές, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς του bail-in.

Τα οφέλη από την αξιολόγηση

Σύμφωνα με τον οίκο, η έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος από την κυβέρνηση είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της ελληνική οικονομίας το 2017-2019.

Με τον τρόπο αυτό, αναφέρει, θα υπάρξει σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών και των επενδυτών για την χώρα και το τραπεζικό της σύστημα.

Επιπλέον, σημειώνει ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να βελτιώσουν το χρηματοδοτικό τους προφίλ, αυξάνοντας τις καταθέσεις των πελατών τους και μειώνοντας τον ELA.

Ταυτόχρονα τονίζει ότι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE θα αυξήσει σημαντικά την εμπιστοσύνη των καταθετών, δίνοντας το σήμα για εισροές καταθέσεων.