A- A+
«Κρύος ιδρώτας» στους τραπεζίτες μετά το Eurogroup - «Αν δεν κλείσει η συμφωνία καήκαμε»
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των τραπεζικών διοικήσεων, οι οποίες φοβούνται το ενδεχόμενο να μην κλείσει η αξιολόγηση μέσα στο Φεβρουάριο.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι εάν παραταθούν επί μακρόν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και φτάσουμε ξανά στο παρά πέντε να ζητάμε συμφωνία, όπως συνέβη το 2016, ο κίνδυνος για την οικονομία και τον τραπεζικό κλάδο είναι μεγάλος.

Σκληρή στάση

Οι θεσμοί στο Eurogroup της Πέμπτης 26/1 έδειξαν τα δόντια τους στην ελληνική πλευρά ζητώντας ...τα πάντα: Και λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων άμεσα και νομοθέτηση από τώρα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις για την περίοδο από το 2018 και μετά.

«Εκτιμώ ότι οι ξένοι δεν θα κάνουν σε τίποτα πίσω. Το ερώτημα είναι τι θα επιλέξει να πράξει ι η ελληνική πλευρά. Θα κλείσει τη συμφωνία άμεσα, ψηφίζοντας ό,τι χρειάζεται ή θα πάει σε εκλογές, με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για την Ελλάδα» σημειώνει κορυφαία τραπεζική πηγή.

Όπως εξηγεί, στο κακό σενάριο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα επαναλάβει τη λάθος τακτική του 2015, καθυστερώντας το κλείσιμο της συμφωνίας και θα προσφύγει στις κάλπες για να ...διαφύγει».

Θα χαθεί το 2017

Σε μία τέτοια περίπτωση θα χαθεί το 2017 για την οικονομία και για τις τράπεζες, γεγονός που θα επιδράσει αρνητικά στα κόκκινα δάνεια και κατ΄ επέκταση στα αποτελέσματα της φετινής χρήσης.

Τα μεγέθη αυτά θα χρησιμοποιηθούν στα stress tests του 2018, στα οποία θα συμμετάσχουν οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Τράπεζα Πειραιώς).

Σε περίπτωση που η μακροοικονομική κατάσταση επιδεινωθεί, η χώρα δε ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές και οι τράπεζες θα κινδυνεύουν με bail in εφόσον χρειαστούν νέα κεφάλαα.

Το ρίσκο για καταθέσεις

Αν συμβεί αυτό, υπάρχει κίνδυνος και για τις καταθέσεις, τις ανασφάλιστες, άνω των 100.000 ευρώ ανά τράπεζα, βάση των νέων κανόνων στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης.

Κι όπως έχουν αποδείξει οι εταίροι μας στο παρελθόν, δεν θα δίσταζαν να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους στην τήρηση των κανονισμών.

Η Ιταλία είναι διαφορετική περίπτωση λόγω του συστημικού ρόλο του χρηματοπιστωτικού της κλάδου στο σύνολο της Γηραιάς Ηπείρου.

Αντιθέτως, η χώρα μας δεν αποτελεί πλέον μεγάλη απειλή. Άλλωστε, με τα capital controls, δεν υπάρχει και κίνδυνος φυγής καταθέσεων...