A- A+
Ανασφάλιστα παραμένουν 1,2 ΙΧ - Ποια είναι τα σενάρια για τα πρόστιμα
Περισσότερα από 1,2 εκατ. οχήματα είναι ανασφάλιστα σύμφωνα με τις διασταυρώσεις που ολοκλήρωσε το υπουργείο Οικονομικών. Τι σκοπεύει να κάνει.

Ο συγκεκριμένος αριθμός είναι διπλάσιος από τον αρχικώς προβλεπόμενο, καθώς το υπουργείο Οικονομικών ανέμενε ότι τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα δεν θα ξεπερνούσαν τα 800 χιλιάδες.

Ο μεγάλος αριθμός δείχνει την αδυναμία πολλών νοικοκυριών να ανταπεξέλθουν ακόμη και σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις, όπως η ασφάλιση του ΙΧ τους, με το χαμηλότερο δυνατό ασφάλιστρο.

Ασφάλιση από 44 ευρώ

Αυτή τη στιγμή στην αγορά υπάρχουν προγράμματα με τις ελάχιστες καλύψεις, τα οποία κοστίζουν από 44 ευρώ το μήνα, καθιστώντας πολύ φθηνή την ασφάλιση του οχήματος.

Δεδομένου ότι στο ΥΠΟΙΚ ετοιμάζονται να στείλουν τα πρώτα ραβασάκια με τα πρόστιμα, όσοι έχουν ανασφάλιστα ΙΧ θα πρέπει να σπεύσουν να τα ασφαλίσουν.

Οι σχετικές επιστολές είτε θα σταλούν πιλοτικά σε ένα εύλογο αριθμό ιδιοκτητών για να τεσταριστεί το σύστημα διασταύρωσης ή θα αποσταλούν ανά κλάδο, πχ. ταξί, φορτηγά, ΙΧ.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι έχετε ανασφάλιστο όχημα, ανεξάρτητα από τα πρόστιμα, καλό θα ήταν να το ασφαλίσετε.

Βρείτε τη φθηνότερη ασφάλιση συγκρίνοντας τα προγράμματα 21 ασφαλιστικών εταιρειών

Τα πρόστιμα

Στους ιδιοκτήτες που θα αποσταλεί ειδοποίηση για την ασφάλιση του οχήματός τους, θα δίνεται χρονικό περιθώριο οκτώ ημερών για την πληρωμή παραβόλου 250 ευρώ υπέρ δημοσίου και για την ασφάλιση του οχήματός τους.

Μετά το 8ήμερο κι αν ο οδηγός δεν ανταποκριθεί, τότε θα κληθεί να καταβάλει πρόστιμο 500 ευρώ και ταυτόχρονα θα βρεθεί αντιμέτωπος με σειρά διοικητικών συνεπειών, οι οποίες είναι:

• Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες.
• Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για 2 χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για 3 χρόνια, σε περίπτωση υποτροπής.
• Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο.
• Χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ​.