A- A+
Μεγάλη άνοδο των καταθέσεων το Δεκέμβριο «δείχνει» η μείωση του ELA κατά 4,2 δισ. ευρώ
Άνοδο των καταθέσεων το Δεκέμβριο δείχνει η πολύ μεγάλη μείωση του περιθωρίου δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως ανακοινώθηκε, στις 11 Ιανουαρίου 2017 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) στο ποσό των 46,5 δισ. ευρώ έως και την 1/2//2017, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 4,2 δισ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Δεκέμβριο καταγράφηκαν εισροές από καταθέσεων χαρτονομισμάτων και από ρευστοποιήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων ξένων οίκων.

Μπορεί να μεγάλο μέρος από την εισρέουσα ρευστότητα να χρησιμοποιήθηκε για πληρωμή φόρων, ωστόσο παρέμεινε στο τραπεζικό σύστημα, διατηρούμενη σε λογαριασμούς που τηρεί το Δημόσιο στις εμπορικές τράπεζες.