A- A+
Οι 9 πιστωτικές κάρτες με επιτόκιο κάτω από 15% - Οδηγός για το πλαστικό χρήμα
Μπορεί οι πιστωτικές κάρτες να φημίζονται για τα τσουχτερά τους επιτόκια, ωστόσο υπάρχουν και ορισμένες με χαμηλές ετήσιες επιβαρύνσεις.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Moneyonline.gr, συνολικά 9 πιστωτικές κάρτες προσφέρουν επιτόκια από 5,3% έως 14,75%, πλέον της εισφοράς του 0,60%.

Αν και οι πιστωτικές κάρτες δεν προσφέρονται για δανεισμό και ιδανικά θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται ως μέσο πληρωμών, μπορεί κάποια στιγμή να μην υπάρχει άλλη επιλογή.

Δείτε εδώ όλα τα προγράμματα επιβράβευσης των τραπεζών

Ο υπολογισμός των τόκων

Οι τράπεζες συστήνουν στις περιπτώσεις αυτές, τα δανεικά να επιστρέφονται όσο πιο γρήγορα γίνεται, καθώς τα επιτόκια των καρτών είναι ιδιαίτερα υψηλά, φτάνοντας σε ετήσια βάση έως και το 19,25%.

Η επιβολή των τόκων γίνεται για το διάστημα από την ημερομηνία επεξεργασίας μίας συναλλαγής έως και την έκδοση του λογαριασμού.

Για κάθε 1.000 ευρώ δανεισμού μέσω των καρτών, με επιτόκιο 16%, η μηνιαία επιβάρυνση σε τόκους διαμορφώνεται σε 13 ευρώ περίπου.

Άρα για την κάλυψη μίας έκτακτης ανάγκης, με την προϋπόθεση εξόφλησης σε σύντομο χρονικό διάστημα της οφειλής, ο δανεισμός μέσω των καρτών δεν είναι απαγορευτικός.

Πρόβλημα υπάρχει ότι ένα χρέος «σέρνεται» για διάστημα αρκετών μηνών, αυξάνοντας συνεχώς τους τόκους για τον κάτοχο της κάρτας.

Η άτοκη περίοδος

Ιδανικά, οι πιστωτικές κάρτες θα πρέπει να αποπληρώνονται στο σύνολό τους κάθε μήνα, μετά την έκδοση του λογαριασμού.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο κάτοχος της κάρτας μπορεί να εξασφαλίσει ένα άτοκο δάνειο για διάστημα έως και 45 - 50 ημέρες.

Κι αυτό διότι η καταληκτική ημερομηνία εξόφλησης του μηνιαίου λογαριασμού είναι 15 - 20 ημέρες μετά την έκδοσή του.

Άρα συμφέρει μεγάλες αγορές να γίνονται τις πρώτες ημέρες μετά την έκδοση του μηνιαίου λογαριασμού.

Τα χαμηλότερα επιτόκια

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Moneyonline.gr, οι 9 πιστωτικές κάρτες με επιτόκια κάτω από 15%, είναι οι εξής: