A- A+
Αλαλούμ με το δικαίωμα αυτόνομης θέρμανσης χωρίς απόφαση γ.σ. - Τι ισχύει με φυσικό αέριο
Μόνο με απόφαση της γενικής συνέλευσης μίας πολυκατοικίας μπορεί ιδιοκτήτης διαμερίσματος να εγκαταστήσει αυτόνομη θέρμανση, υποστηρίζει η ΠΟΜΙΔΑ. Τι «παίζει» με φυσικό αέριο.

Η ομοσπονδία των ιδιοκτητών ακινήτων λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση τροπολογίας που ορίζει ότι είναι δυνατή η εγκατάσταση αυτόνομης θέρμανσης «χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα», «ακυρώνει» τη νέα νομοθεσία.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η υποχρέωση για σχετική απόφαση από τη γενική συνέλευση της πολυκατοικίας είναι υποχρεωτική, βάση του Προεδρικού Διατάγματος 420 της 19/20.10.87 «Για εγκατάσταση δικτύων αερίων καυσίμων σε νέες οικοδομές».

Τι (δεν) λέει ο νόμος

Αντιθέτως, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, ο νέος νόμος αναφέρεται «αποκλειστικά στην εγκατάσταση συστημάτων μέτρησης της ενέργειας που καταναλώνεται».

Δηλαδή μιλά για συστήματα που τοποθετούνται εντός των διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση, ώστε να μετράται πιο σωστά η κατανάλωση πετρελαίου σε αυτά.

Η ΠΟΜΙΔΑ προσθέτει ότι «δεν μπορεί ποτέ να αφορά το δικαίωμα της αυθαίρετης εγκατάστασης θέρμανσης με φυσικό αέριο ή άλλο μέσο θέρμανσης, με αγνόηση των κανονισμών των πολυκατοικιών όλης της χώρας».

Παράλληλα, σημειώνει ότι αν ο νομοθέτης ήθελε πράγματι να επιτρέψει την μονομερή και αυθαίρετη αποχώρηση από τα υπάρχοντα συστήματα κεντρικής θέρμανσης των πολυκατοικιών, θα έπρεπε να τροποποιήσει ρητά τις διατάξεις του Π.Δ. 420/1987 ή έστω τις διατάξεις περί οριζοντίου ιδιοκτησίας του Ν. 3741/1929.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει πως μία τέτοια απόφαση θα «δημιουργούσε συνθήκες "ζούγκλας" σε όλες τις πολυκατοικίες και δεκάδες χιλιάδες προσφυγές στα Πρωτοδικεία της χώρας».

Το φυσικό αέριο

Από την πλευρά της, σε ανακοίνωσή της η ΕΠΑ Αττικής αναφέρει πως η αποκοπή από την κεντρική θέρμανση και η εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων θέρμανσης φυσικού αερίου γίνεται πιο εύκολα και πιο άμεσα για τις περιπτώσεις πολυκατοικιών.

Συγκεκριμένα, τονίζει ότι βάσει του νέου νομοθετικού πλαισίου (ν. 4447/2016), η τοποθέτηση αυτόνομης μονάδας θέρμανσης σε διαμέρισμα πολυκατοικίας ή η αυτονόμηση διαμερίσματος από την κεντρική ανεξαρτήτως καυσίμου θέρμανση δεν προϋποθέτει προηγούμενη έγκριση ή απόφαση της γενικής συνέλευσης πολυκατοικίας.

Με αυτό τον τρόπο τα νοικοκυριά απαλλάσσονται από διαδικαστικά εμπόδια και αποκτούν πρόσβαση στην πλέον φιλική προς το περιβάλλον μορφή ενέργειας, το φυσικό αέριο, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Χρηματοδότηση

Η σύνδεση γίνεται ακόμα πιο ελκυστική, σύμφωνα με την ΕΠΑ Αττικής, καθώς ενεργοποιείται πρόγραμμα άτοκης χρηματοδότησης του κόστους εσωτερικής εγκατάστασης για όλες τις κεντρικές και αυτόνομες θερμάνσεις, ανεξαρτήτως ισχύος.

Το ποσό χρηματοδότησης μπορεί να ανέλθει μέχρι το ποσό των 12.300 ευρώ για κεντρικές θερμάνσεις, ενώ ιδιαίτερα ευνοϊκή είναι η περίοδος που προβλέπει το πρόγραμμα για την αποπληρωμή του χρηματοδοτούμενου ποσού, που είναι 2 ή 3 έτη ανάλογα με την περίπτωση.

Η προσφορά ισχύει για υπογραφή σύμβασης έως και 31 Μαρτίου 2017. Επιπλέον, τα τέλη σύνδεσης με το κεντρικό δίκτυο φυσικού αερίου έχουν έκπτωση 100% για όλες τις κατηγορίες πελατών.