A- A+
Σε ισχύ το νέο σύστημα εισφορών από 1/1 - Τι θα πληρώσουν οι επαγγελματίες - Πίνακες
Σε ισχύ τίθεται από την 1η Ιανουαρίου το νέο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, το οποίο αφορά το σύνολο των επαγγελματιών στη χώρα.

Την Πέμπτη υπεγράφη η πολυαναμενόμενη κοινή υπουργική απόφαση για τον προσδιορισμό της βάσης υπολογισμού των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους από 1ης Ιανουαρίου 2017.

Σύμφωνα με αυτή, οι εισφορές θα ανέρχονται σε 20% για την κύρια σύνταξη και σε 6,95% για την υγειονομική περίθαλψη, σύνολο 26,95%, επί του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος από την άσκηση δραστηριότητας κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Κατώτερο ασφαλιστέο εισόδημα ορίζονται τα 586 ευρώ και μέγιστο τα 5.860 ευρώ για τον υπολογισμό της εισφοράς για σύνταξη.

Τα πρώτα ραβασάκια

Στο τέλος κάθε μήνα θα πληρώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές του προηγούμενου. Ως εκ τούτου οι εισφορές του Ιανουαρίου θα πρέπει να πληρωθούν στα τέλη Φεβρουαρίου 2017.

Για τον υπολογισμό των εισφορών του πρώτου εξαμήνου του 2017 θα ληφθεί υπόψιν το εισόδημα που δηλώθηκε για τη χρήση του 2015.

Στο δεύτερο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς θα ληφθούν υπόψιν τα εισοδήματα του 2016, που θα δηλωθούν φέτος.

Επειδή ως έτος υπολογισμού των εισφορών για φέτος είναι το 2016, οι εισφορές θα προσαρμοστούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Αν πληρώθηκαν παραπάνω χρήματα από όσα έπρεπε στο πρώτο εξάμηνο του 2017, θα αφαιρεθούν από τις εισφορές του δεύτερου εξαμήνου, ενώ εάν είναι λιγότερα θα προστεθούν.

Οι εισφορές του 2017

Οι ετήσιες εισφορές που θα πληρωθούν το 2017, ανάλογα με το φορολογητέο εισόδημα του 2016 θα είναι οι εξής:

Σημειώνεται ότι για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως οι δικηγόροι, προβλέπονται εκπτώσεις επί των εισφορών μέχρι και το 2020, οπότε και καταργούνται.