A- A+
Στροφή στις προθεσμιακές από τους ιδιώτες – Σε υψηλό 14 μηνών τα υπόλοιπα
Για έκτο συνεχή μήνα αυξήθηκαν τα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων το Νοέμβριο, τα οποία διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο σημείο από το Σεπτέμβριο του 2015.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα νοικοκυριά αύξησαν τις καταθέσεις τους σε λογαριασμούς προθεσμίας για έκτο συνεχή μήνα το Νοέμβριο, κατά 293 εκατ. ευρώ.

Εισροές μετρητών και από Α/Κ

Εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης προήλθε από τις καταθέσεις χαρτονομισμάτων και από ρευστοποιήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων ξένων οίκων, το προϊόν των οποίων τοποθετήθηκε σε προθεσμιακά προϊόντα.

Οι τράπεζες προσφέρουν υπερδιπλάσια επιτόκια που φτάνουν έως και το 1,2% για να προσελκύσουν νέο χρήμα.

Τα νοικοκυριά φαίνεται πως «τσίμπησαν» σε αυτές τις προσφορές και πείστηκαν να δεσμεύσουν μέρος των αποταμιεύσεών τους σε ελληνικές τράπεζες.

Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, η σχετική ηρεμία σε ειδησεογραφικό επίπεδο, σχετικά με ενδεχόμενο «κούρεμα» καταθέσεων, αλλά και η πλήρης απελευθέρωση των αναλήψεων για το νέο χρήμα από τις 22/7 και μετά, συνέβαλαν στην άνοδο των υπολοίπων.

Πληρωμές φόρων

Συνολικά πάντως, οι καταθέσεις των νοικοκυριών το Νοέμβριο υποχώρησαν κατά 294 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των φόρων που πληρώθηκαν την υπό εξέταση περίοδο (τελευταία δόση φόρου εισοδήματος, δόση ΕΝΦΙΑ).

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι οι καταθέσεις της κυβέρνησης στις τράπεζες αυξήθηκαν το ίδιο διάστημα κατά 1,08 δισ. ευρώ, τα οποία προήλθαν από πληρωμές οφειλών από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, τα υπόλοιπα που διατηρούσαν ιδιώτες στις τράπεζες ανήλθαν στο τέλος του περασμένου μήνα σε 102,65 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 294 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Υψηλό μετά τα capital controls

Στον αντίποδα, τα υπόλοιπα των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 512 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση το Νοέμβριο, φτάνοντας τα 16,94 δισ. ευρώ.

Συνολικά καταθέσεις νοικοκυριών και μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων το Νοέμβριο διαμορφώθηκαν στα 124,8 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 172 εκατ. ευρώ σε ένα μήνα.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που διαμορφώνεται μετά την επιβολή των capital controls.

Συγκρίνετε σε 1' όλες τις προθεσμιακές καταθέσεις της αγοράς