A- A+
Αυξάνεται από 1/1 το όριο αποστολής εμβασμάτων μέσω ιδρυμάτων πληρωμών - Ποιες εταιρείες αφορά
Στην αύξηση του ορίου αποστολής εμβασμάτων μέσω των ιδρυμάτων πληρωμών* που λειτουργούν στην Ελλάδα, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών από 1/1/2017.

Ειδικότερα, το μέγιστο μηνιαίο όριο του καθαρού ποσού των μεταφερόμενων προς το εξωτερικό εμβασμάτων (εξερχόμενα εμβάσματα προς το εξωτερικό μείον εισερχόμενα εμβάσματα από το εξωτερικό) για τα ιδρύματα πληρωμών αυξάνει στο ποσό των 43,29 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση αυτή δεν έχει σχέση με το ατομικό όριο αποστολής εμβάσματος προς το εξωτερικό, αλλά με το συνολικό ποσό που μπορεί να εκτελεστεί από τα ιδρύματα πληρωμών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Τα όρια ανά ιδιώτη

Υπενθυμίζεται πως επιτρέπονται, χωρίς να απαιτείται έγκριση από τις Ειδικές Υποεπιτροπές των τραπεζών ή την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών:

- Αποστολή εμβάσματος χωρίς δικαιολογητικά

Επιτρέπεται η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τράπεζες έως του ποσού 1.000 ευρώ ανά κωδικό πελάτη (Customer ID) και ανά ημερολογιακό μήνα, μέχρι του μηνιαίου ορίου σε ευρώ που έχει οριστεί ανά τράπεζα

- Εκτέλεση εισαγωγών από νομικά πρόσωπα

Επιτρέπονται συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, που δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ η καθεμία, ανά ημέρα, ανά πελάτη, κατόπιν προσκόμισης των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών

Οι εν λόγω συναλλαγές διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των τραπεζών, με πίστωση του λογαριασμού του αντισυμβαλλομένου και υπολογίζονται εντός του εβδομαδιαίου ορίου που ορίζεται από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για κάθε τράπεζα.

- Λόγοι υγείας

Επιτρέπονται συναλλαγές φυσικών προσώπων που επιβάλλονται από σοβαρούς λόγους υγείας ή εξαιρετικούς κοινωνικούς λόγους και αφορούν εκτέλεση πληρωμών προς το εξωτερικό ή ανάληψη μετρητών, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα, από τα οποία αποδεικνύεται η συνδρομή των σχετικών προϋποθέσεων.

Ισχύει μηνιαίο όριο 2.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο (με μία ή περισσότερες συναλλαγές) στο σύνολο των τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Τα προαναφερόμενα αιτήματα θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση με την οποία τα φυσικά πρόσωπα δηλώνουν ότι τα προσκομισθέντα έγγραφα είναι γνήσια και δεν έχουν προσκομισθεί σε άλλη τράπεζα.


* Η απόφαση αύξησης των ορίων ισχύει για τα ακόλουθα ιδρύματα πληρωμών: