A- A+
Νέα δάνεια 1 δισ. ευρώ προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω των 4 συστημικών ομίλων
Πιστωτική γραμμή ύψους 1 δισ. ευρώ προς ελληνικές τράπεζες για δάνεια προς ΜμΕ και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν από ελληνικές τράπεζες για τη χορήγηση δανείων προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της γεωργίας, του τουρισμού, της μεταποίησης, των υπηρεσιών και άλλους τομείς.

Στις επιχειρήσεις που προάγουν την απασχόληση των νέων θα προσφερθούν πρόσθετα χρηματοδοτικά πλεονεκτήματα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της ΕΤΕπ «Δεξιότητες και θέσεις απασχόλησης – Επενδύσεις για τους νέους».

Οι πρώτες συμβάσεις

Οι πρώτες συμβάσεις με την Alpha Bank, τη Eurobank, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και την Τράπεζα Πειραιώς, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ τα οποία κατανέμονται ισόποσα στις τέσσερις τράπεζες, υπογράφηκαν σε δημόσια τελετή στην Αθήνα, παρουσία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Οι συμβάσεις που υπογράφηκαν συμπεριλαμβάνουν την πρωτοβουλία της ΕΤΕπ «Δεξιότητες και θέσεις απασχόλησης – Επενδύσεις για τους νέους», μέσω της οποίας προσφέρονται ανταγωνιστικά επιτόκια στις επιχειρήσεις που προάγουν την απασχόληση των νέων.

Οι υπογραφείσες συμβάσεις θα συμβάλουν ενεργά και αποφασιστικά στην ενίσχυση Ελλήνων επιχειρηματιών, την προώθηση της διατηρήσιμης ανάπτυξης και την τόνωση της απασχόλησης των νέων.

Τα χαρακτηριστικά των δανείων

Σύντομα οι τέσσερις τράπεζες μέσω του δικτύου τους θα λανσάρουν τα χρηματοδοτικά προϊόντα της δράσης.

Η χορήγηση των δανείων θα γίνεται κατόπιν πιστοληπτικής εξέτασης των δανειοληπτών.

Βάση των αποτελεσμάτων της θα καθορίζεται το τελικό επιτόκιο. Όσο καλύτερη η πιστοληπτική εικόνα του πελάτη και όσο περισσότερο εγγυήσεις προσφέρει, τόσο θα μειώνεται το επιτόκιο.

Εκτιμάται ότι θα διαμορφώνεται στα επίπεδα του 8% - 9% για δάνεια χωρίς εγγυήσεις και στο 3% - 5% στα δάνεια με εξασφαλίσεις.