A- A+
Δεν υπάρχει στον ορίζοντα σενάριο αύξησης του ορίου αναλήψεων - Ποια μέτρα θα χαλαρώσουν
Καμία σκέψη για αύξηση του ορίου αναλήψεων από τις τράπεζες δεν υπάρχει στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς εκτιμάται ότι η ψυχολογία των καταθετών παραμένει εύθραυστη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο κύμα χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων θα λάβει χώρα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία εκτιμάται πως στην καλύτερη περίπτωση θα κλείσει στα τέλη Ιανουαρίου.

Αμέσως μετά, πρόθεση της Τράπεζας της Ελλάδος είναι να προχωρήσει σε αλλαγές των capital controls, οι οποίες ωστόσο δεν θα αφορούν τους ιδιώτες, αλλά τις επιχειρήσεις.

Αύξηση ορίων

Συγκεκριμένα, θα υπάρξει αύξηση των ορίων κάτω από τα οποία εκτελούνται πληρωμές προς το εξωτερικό για εισαγωγές, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Αυτή τη στιγμή, εκτελούνται εμβάσματα για εισαγωγές έως 10.000 ευρώ την ημέρα, με την προσκόμιση των τιμολογίων και τη συμπλήρωση μίας υπεύθυνης δήλωσης.

Οι συγκεκριμένες συναλλαγές διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των τραπεζών, με πίστωση του λογαριασμού του αντισυμβαλλομένου.

Στόχος της ΤτΕ είναι το όριο αυτό να ανέβει στις 20.000 ευρώ.

Τι ισχύει για ιδιώτες

Στον αντίποδα, από τις 23 Ιουλίου οι καταθέσεις έχουν διαχωριστεί σε παλαιό και νέο χρήμα.

Συγκεκριμένα, όλες οι καταθέσεις μετρητών μετά από αυτήν την ημερομηνία μπορούν να αναληφθούν στο σύνολό τους από τους δικαιούχους.

Στον αντίποδα, για το παλαιό χρήμα ισχύει το όριο αναλήψεων των 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες μας, δεν θα υπάρξει σύντομα αλλαγή σε αυτό το καθεστώς.