A- A+
«Πάγωσαν» τους καταθέτες οι εξαγγελίες Τσίπρα - Διακοπή των εισροών - Άνοδος €3 δισ. σε 1,5 μήνα
Ανεκόπη το κύμα εισροών καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες μετά την κόντρα κυβέρνησης και δανειστών, με αφορμή τη χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος στους συνταξιούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υπόλοιπα των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες μέχρι και την ημέρα εξαγγελίας της χορήγησης του έκτακτου βοηθήματος, είχαν φτάσει από τις αρχές Νοεμβρίου τα 3 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, οι καταθέτες φαίνεται πως τρόμαξαν από την αντίδραση των δανειστών στην εξαγγελία Τσίπρα, η οποία προκάλεσε το «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που είχαν αποφασιστεί λίγες ημέρες νωρίτερα.

Η πηγή των εισροών

Οι καταθέτες ανταποκρίθηκαν στις προσφορές των τραπεζών για μετρητά και για χρήματα που βρίσκονται παρκαρισμένα σε αμοιβαία κεφάλαια ξένων οίκων.

Στο πλαίσιο αυτό, καταγράφηκε αύξηση των εισροών χαρτονομισμάτων, αλλά και καταθέσεων μέσω ρευστοποίησης αμοιβαίων κεφαλαίων.

Η πορεία αυτή ανεκόπη απότομα μετά τη νέα διαμάχη κυβέρνησης - δανειστών και την καθυστέρηση ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία αναβάλλεται για το νέο έτος.

Επιτόκια έως και 1,2%

Ακόμη όμως και αυτή η παύση δεν είναι ικανή να αναιρέσει την άνοδο στα υπόλοιπα που έχει σημειωθεί έως και σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό, τόσο ο Νοέμβριος, όσο και ο Δεκέμβριος, αναμένεται να είναι θετικοί μήνες για τη ρευστότητα των τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν λανσάρει ειδικές προσφορές για τα λεφτά του ...στρώματος, προσφέροντας επιτόκια που φτάνουν έως και το 1,2% σε προθεσμιακές καταθέσεις.