A- A+
ΕΦΕΤ: Δεν υπάρχει κίνδυνος από τα αλλοιωμένα τρόφιμα στο σούπερ - μάρκετ - Η λίστα με τα προϊόντα
Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο ΕΦΕΤ σχετικά με την υγεία των πολιτών μετά την προληπτική απόσυρση χιλιάδων προϊόντων από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, υπό τον κίνδυνο δηλητηριάσεων.

Η υπόθεση έλαβε διαστάσεις μετά την ανακοίνωση οργάνωσης του αντιεξουσιαστικού χώρου, στην οποία αναφερόταν ότι αφαιρέθηκαν από σούπερ μάρκετ συσκευασμένα τρόφιμα και αναψυκτικά συγκεκριμένων εταιρειών, τα δηλητηρίασαν διοχετεύοντας χλωρίνη και υδροχλωρικό οξύ.

Η οργάνωση απείλησε ότι θα τα επανατοποθετήσουν στα ράφια μεγάλων αλυσίδων πολυκαταστημάτων.

Η δήλωση του ΕΦΕΤ

«Βασικός στόχος μας είναι η προστασία του καταναλωτή και αυτό επιτυγχάνεται με την απόσυρση των επίμαχων προϊόντων από την Αττική όπου υπήρχε και η απειλή» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΤ.

Και προσθέτει ότι «ήδη αποσύρθηκαν τα επίμαχα προϊόντα από τα ράφια των σούπερ μάρκετ με πρωτοβουλία όλων των εταιρειών ενώ ο ΕΦΕΤ. Ο ΕΦΕΤ θα ελέγξει αν αυτό έχει γίνει στο μέγιστο δυνατό βαθμό».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΕΦΕΤ, «δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα, όπως εκτιμούμε, με βάση την εμπειρία του παρελθόντος αλλά και με βάση τις διαβεβαιώσεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο στόχος μας ήταν να μην υπάρχουν, έτσι και αλλιώς, τα συγκεκριμένα προίόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ ώστε να το συναντήσει ο καταναλωτής.

Μετά τις διαβεβαιώσεις της Ελληνική Αστυνομίας και μετά από τις συντονισμένες ενέργειες που έγιναν, δεν θα υπάρξει πρόβλημα ούτε θα υλοποιηθεί η απειλή.

Η απειλή στόχευε στο να υποστούν οι εταιρείες για τη συγκεκριμένη γκάμα προϊόντων, μια οικονομική ζημιά. Δυστυχώς θα την υποστούν, όμως με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται ο τελικός καταναλωτής».

Ποια είναι τα προϊόντα

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν Coca Cola, Unilever και Nestle αναφέρουν ότι, μετά από συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές, προχωρούν σε άμεση προληπτική απομάκρυνση των παρακάτω προϊόντων από όλα τα σημεία πώλησης στην Αττική:

  • Coca Cola Light (500 ml πλαστική φιάλη, 4x500 πλαστική φιάλη)
  • Nestea Ice Tea Λεμόνι (500 ml πλαστική φιάλη, 4x500 πλαστική φιάλη)
  • Nestea Ice Tea Ροδάκινο (500 ml πλαστική φιάλη, 4x500 πλαστική φιάλη)
  • Pummaro "κλασικό" και "πιο συμπυκνωμένο" (χάρτινη συσκευασία των 500g και 520g αντίστοιχα)
  • Hellmann's Caesar Salad Dressing (πλαστικό μπουκάλι 235 ml)

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι τρεις εταιρείες βρίσκονται «σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, καθώς η ασφάλεια των καταναλωτών μας αποτελεί πρωταρχική και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα μας».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΦΕΤ τονίζει ότι «έχει ήδη ξεκινήσει τους σχετικούς ελέγχους στην στοχοποιημένη αγορά της Αττικής και σε στενή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, θα ήθελε να διαβεβαιώσει τους Έλληνες καταναλωτές ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να προστατευθεί η υγεία τους από τέτοια συμβάντα».