A- A+
Εξαντλείται η «καβάτζα» των ΜΜΕ έναντι των capital controls - Μελέτη ΕΤΕ
Εξαντλούνται τα ρευστά διαθέσιμα που διατηρούν εκτός τραπεζικού συστήματος οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όσο περνά ο χρόνος και δεν φεύγουν τα capital controls.

Όπως προκύπτει από έρευνα της Εθνικής Τράπεζας, κατά τους πρώτους μήνες επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων, άνω του ½ του τομέα των ΜμΕ διακρατούσε «μαξιλάρι ρευστότητας» εκτός ελληνικών τραπεζών.

«Φαγώθηκαν» τα λεφτά!

Με αυτό, παρά την επιβολή των capital controls, μπορούσε να λειτουργεί σε «σχεδόν κανονικές» συνθήκες.

Σήμερα, σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα, ενάμισι χρόνο μετά την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, το «μαξιλάρι» αυτό έχει απωλεσθεί για το μεγαλύτερο κομμάτι των ΜμΕ.

Συγκεκριμένα, πλέον μόνο το 1/5 του τομέα (που δήλωνε σημαντικό απόθεμα στα τέλη του 2015) συνεχίζει να έχει χρηματικά διαθέσιμα εκτός ελληνικών τραπεζών και να διατηρεί κάποιας μορφής προστασία έναντι των κεφαλαιακών ελέγχων.

Δε θα τα «σηκώσουν»

Οι παραπάνω διαπιστώσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η γρήγορη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων είναι καίριας σημασίας για την αποτροπή πρόκλησης διαρθρωτικών προβλημάτων στις ΜμΕ, αναφέρει η Εθνική Τράπεζα.

Προς την κατεύθυνση της ταχύτερης δυνατής άρσης των κεφαλαιακών ελέγχων οδηγούν και οι εκτιμήσεις για την επόμενη ημέρα.

Πρώτον, η άρση των περιορισμών κρίνεται σχετικά χαμηλού κινδύνου καθώς οι επιχειρηματίες όλων των κλάδων δηλώνουν ότι θα έχουν ψύχραιμη αντίδραση όσον αφορά τις καταθέσεις τους.

Συγκεκριμένα, δηλώνουν πως θα διατηρήσουν το ποσοστό χρηματικών διαθεσίμων των ΜμΕ που διακρατούνται σε ελληνικές τράπεζες κοντά στα τρέχοντα επίπεδα (90%).

Δεύτερον - και σημαντικότερο – η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων εκτιμάται ότι μπορεί να απελευθερώσει έντονες αναπτυξιακές δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να ωθήσει το 1/3 των ΜμΕ να πραγματοποιήσει, σε ορίζοντα εξαμήνου μετά την άρση των περιορισμών, "παγωμένες" επενδύσεις οι οποίες εκτιμώνται κοντά στο €1 δις ετησίως.