A- A+
Οι νέοι περιορισμοί στην ενοικίαση κατοικιών μέσω Airbnb για φυσικά πρόσωπα - Όλες οι αλλαγές
Σοβαρούς περιορισμούς θέτει νομοθεσία σε ιδιώτες που θέλουν να νοικιάσουν βραχυπρόθεσμα το ακίνητό τους, μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb.

Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) σε ανακοίνωσή της, ο νέος θεσμός των «μισθώσεων διαμοιρασμού», όπως θα ονομάζονται οι βραχυχρόνιες (τουριστικές) μισθώσεις κατοικιών, «στραγγαλίζεται εν τη γενέσει».

Τι αλλάζει

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Ομοσπονδίας, οι νέες ρυθμίσεις θα προβλέπουν τα εξής:

* Κάθε ιδιοκτήτης - φυσικό πρόσωπο θα μπορεί να εκμισθώνει το πολύ έως δύο ιδιοκτησίες του

* Θα μπορεί να τις εκμισθώνει το πολύ μέχρι 60 ημέρες το χρόνο, για πόλεις με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους, και έως 90 ημέρες για τις μεγαλύτερες

* Θα του απαγορεύεται απόλυτα η προσφορά οποιασδήποτε υπηρεσίας προς τους ενοικιαστές κατά τη διάρκεια της διαμονής τους

* Θα φορολογείται με τέλος διανυκτέρευσης, φόρο εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης και ΕΝΦΙΑ

Αν όμως οι ετήσιες εισπράξεις του υπερβούν το ποσό των 12.000€, θα πρέπει να κάνει έναρξη στη Δ.Ο.Υ. ως "επιχειρηματίας", πράγμα οικονομικά απαγορευτικό και αδύνατο για όλους τους συνταξιούχους και όσους έχουν επαγγελματικό ή υπηρεσιακό ασυμβίβαστο.

* Σε κάθε περίπτωση δεν καταργείται και παραμένει σε ισχύ η διάταξη του τεκμηρίου του άρθρου 21 παρ. 3 του ΚΦΕ περί "επιχειρηματικών συναλλαγών" κατόπιν τριών ομοειδών συναλλαγών εντός διετίας

Η λύση της εταιρείας

Για να αποφύγουν οι ιδιοκτήτες όλους τους παραπάνω περιορισμούς, θα πρέπει να συστήσουν εταιρεία, που θα εκμεταλλεύεται τα ακίνητα που διατηρούν.

Με τον τρόπο αυτό δε θα έχουν περιορισμό ως προς τον αριθμό των ημερών μίσθωσης, αλλά και στον αριθμό των ακινήτων που μπορούν να νοικιάσουν.

Βέβαια σε αυτήν την περίπτωση το εισόδημα φορολογείται στην εταιρεία και όχι με την κλίμακα των ενοικίων.