A- A+
Με τη φοροκάρτα όλες οι αγορές από 3/10 με στόχο το αφορολόγητο
«Πρεμιέρα» κάνει από τον ερχόμενο Οκτώβριο η φοροκάρτα που εδώ και μήνες εξαγγέλλει το υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα αντικαταστήσει τη συλλογή των αποδείξεων από τους φορολογουμένους.

Με αυτόν τον τρόπο οι φορολογούμενοι δε θα χρειάζεται να μαζεύουν όπως γίνεται έως σήμερα αποδείξεις προκειμένου να «χτίσουν» το αφορολόγητο των 8.000 ευρώ που θα ισχύει για τη φορολόγιση των εισοδημάτων του 2011.

Όλες οι συναλλαγές θα καταγράφονται στη φοροκάρτα, η οποία στο τέλος κάθε χρονιάς θα προσκομίζεται στις φορολογικές αρχές.

Η νέα κάρτα θα λειτουργεί όπως και οι πιστωτικές. Θα δίνεται από το φορολογούμενο στην επιχείρηση και θα περνάει από το ίδιο «μηχανάκι» που γίνονται οι πωλήσεις μέσω όλων των υπόλοιπων καρτών.

Η διάθεσή της θα γίνεται χωρίς κανένα κόστος από όλες τις τράπεζες, ενώ η χρήση της θα μπορεί να γίνεται από τις 3 Οκτωβρίου.

Οι 10 πιο συνηθισμένες ερωτήσεις για τη φοροκάρτα

1. Πώς είναι;

Σαν τις πιστωτικές αλλά χωρίς προσωπικά στοιχεία. Λευκή και στην μπροστινή όψη της θα αναγράφεται «Κάρτα Αποδείξεων», το σλόγκαν «δίνω την κάρτα, συλλέγω έξοδα» και ένας 10ψήφιος κωδικός. Στην πίσω όψη υπάρχει μαγνητική ταινία, όπως στις πιστωτικές.

2. Πώς ενεργοποιείται;

Ο φορολογούμενος θα πρέπει είτε με SMS στον αριθμό 54053 της ΓΓΠΣ (ΑΦΜ κενό και ο κωδικός) είτε μέσω Διαδικτύου στην ηλεκτρονική διεύθυνση http: //link.minfin.gr/karta, να κάνει αντιστοίχιση του ΑΦΜ του με τον 10ψήφιο κωδικό της κάρτας.

Ετσι, κανείς άλλος πλην της ΓΓΠΣ δεν θα γνωρίζει σε ποιο φορολογούμενο αντιστοιχεί κάθε κάρτα. Ειδικό help desk που θα απαντά σε ερωτήµατα των καταναλωτών θα δηµιουργηθεί στο υπουργείο Οικονοµικών, στο τηλέφωνο 211-0007.111.

3. Πώς δουλεύει;

Σε κάθε συναλλαγή των καταναλωτών, ασχέτως αν είναι με μετρητά ή με κάρτα, οι καταστηματάρχες θα περνούν από τα μηχανήματα POS τη φοροκάρτα, η οποία θα καταγράφει τη συναλλαγή. Τα στοιχεία στη συνέχεια θα αποστέλλονται στη ΓΓΠΣ, η οποία όμως θα κάνει και την αντιστοίχιση με τον φορολογούμενο.

4. Τι θα βλέπουν οι τράπεζες;

Το µόνο που θα βλέπουν, είναι ότι σε µια συγκεκριµένη ηµεροµηνία (π.χ. 27 Ιουλίου 2011) ο χρήστης µε αριθµό κάρτας 12 3456 7890 αγόρασε, για παράδειγµα, ένα πλυντήριο από τη συγκεκριµένη επιχείρηση.

5. Τι θα βλέπει η ΓΓΠΣ;

Στο τέλος κάθε ηµέρας, η τράπεζα θα δίνει στη ΓΓΠΣ αναλυτική κατάσταση των συναλλαγών που έγιναν µε τις φοροκάρτες που εκδόθηκαν από το δίκτυό της.

Η ΓΓΠΣ, µε τη σειρά της, θα περνά τα ποσά αυτά στον «λογαριασµό αφορολογήτου» καθενός από τους κατόχους τους, ενώ παράλληλα θα µπορεί να έχει άµεση εικόνα για τον τζίρο των επιχειρήσεων και άρα για τον ΦΠΑ που οφείλουν.

6. Πόσες κάρτες βγάζει ο καθένας μας;

Μέχρι τρεις ανά ΑΦΜ μέσα σε έναν μήνα, είτε λόγω απώλειας είτε για τα παιδιά της οικογένειας.

7. Κι αν την κλέψουν;

Είναι πρακτικά άχρηστη για όποιον τη βρει.

8. Πόσες αποδείξεις χρειάζονται;

Το 25% του εισοδήματός μας από το πρώτο ευρώ.

9. Υπάρχει μπόνους;

Το μπόνους που ίσχυε το 2010 έχει καταργηθεί. Ακόμα και αν προσκομίσει κάποιος περισσότερες αποδείξεις από όσες χρειάζονται, δεν υπάρχει έξτρα έκπτωση φόρου.

10. Υπάρχει ποινή;

Αν λείπουν αποδείξεις, επιβάλλεται έξτρα φόρος 10%.

Στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που έχει ήδη δημοσιευθεί και αφορά τη χρήση της φοροκάρτας προβλέπεται ότι:

Ποιες τράπεζες θα τη διαθέτουν

Ο χρήστης της είναι υποχρεωμένος να δηλώσει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του Υπουργείου Οικονομικών τον αριθμό της κάρτας μέσω του διαδικτύου ή με τη χρήση μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας (SMS).

Σε κάθε Αριθμό Φορολογικού Μητρώου μπορούν να συνδεθούν έως και τρεις κάρτες προκειμένου να χρησιμοποιείται από τα μέλη της ίδιας οικογένειας.

Για τη χρήση της φοροκάρτας απαιτείται η επιχείρηση να διαθέτει τερματικό Point of Sales (POS), δηλαδή τα γνωστά μηχανάκια χρέωσης των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.

Η συναλλαγή μέσω του POS αποστέλλεται ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία καταχωρεί στη συνέχεια τα βασικά στοιχεία απόδειξης (ΑΦΜ επιχείρησης, ημερομηνία και ποσό στην προσωπική μερίδα αποδείξεων φορολογουμένου).

Οι τράπεζες από τις οποίες οι φορολογούμενοι θα μπορούν να προμηθευτούν τη φοροκάρτα είναι οι ακόλουθες:

Εθνική, Εurobank, Alpha, Πειραιώς, Αγροτική, TBANK, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Γενική, Μarfin, Attica Bank, Emporiki, Millennium, Τράπεζα Κύπρου, Proton, Probank, FBB, Ελληνική, Πανελλήνια, Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου – Λήμνου, Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, Hellas Pay Υπηρεσίες Πληρωμών Α.Ε, Ν. Πετρακόπουλος ΑΕΒΕ.