A- A+
Περιορίστηκε η πτώση στα προθεσμιακά επιτόκια τον Οκτώβριο λόγω προσφορών στο cash
Πτώση 3 μονάδων βάσης σε μηνιαία βάση στο 0,76% σημείωσε τον Οκτώβριο το μέσο επιτόκιο στις προθεσμιακές καταθέσεις που προσφέρουν οι τράπεζες.

Η μείωση στις μέσες αποδόσεις θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη εάν δεν υπήρχαν οι προσφορές για τα μετρητά που προέρχονται από το στρώμα, για τα εμβάσματα από το εξωτερικό και για τα χρήματα από ρευστοποιήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων ξένων οίκων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Οκτώβριο τα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων ήταν αυξημένα κατά 345 εκατ. ευρώ σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, λόγω των εισροών που καταγράφηκαν από τις παραπάνω πηγές.

Παλαιό vs νέο χρήμα

Σε αντίθεση με τα επιτόκια για το παλαιό χρήμα, που δεν ξεπερνούν πλέον το 0,60%, οι αποδόσεις για το νέο χρήμα κινούνται σε επίπεδα άνω του 1%, δημιουργώντας μία αγορά δύο ταχυτήτων.

Οι αποδόσεις στα στατιστικά του Νοεμβρίου αναμένεται να είναι ακόμη πιο χαμηλές, καθώς οι τράπεζες προχώρησαν σε νέα προς τα κάτω αναπροσαρμογή των επιτοκίων τους στις αρχές του μήνα.

Η μέση απόδοση των νέων προθεσμιακών καταθέσεων υποχώρησε στο δεκάμηνο του 2016 κατά 26 μονάδες βάσης, από τα επίπεδα του 1,02% που βρισκόταν το Δεκέμβριο του 2015.

Έρχονται νέες μειώσεις

Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2015, τον τελευταίο μήνα πριν από τα capital controls, η πτώση είναι ακόμη μεγαλύτερη και φτάνει τις 105 μονάδες βάσης (Ιούνιος 2015: 1,81%).

Οι τράπεζες ετοιμάζουν μία ακόμη μείωση στα επιτόκιά τους μέσα στον Ιανουάριο, ώστε η «οροφή» να διαμορφωθεί στο 0,50%.

Υπενθυμίζεται ότι τις επόμενες ημέρες έρχονται και νέες μειώσεις στα επιτόκια των καταθέσεων πρώτης ζήτησης.