A- A+
Αίτημα των τραπεζών για αύξηση του ορίου αναλήψεων στα 2.000 ευρώ το μήνα
Νέα χαλάρωση των capital controls επιζητούν οι τράπεζες, με στόχο να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η εμπιστοσύνη στο σύστημα.

Στις προτάσεις που έχουν υποβάλλει στο υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνεται η αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου αναλήψεων από τα 420 στα 500 ευρώ, με δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης κάθε μήνα.

Δηλαδή με μία κίνηση, ο καταθέτης να μπορεί να σηκώσει 2.000 ευρώ προκαταβολικά για όλο το μήνα. Όπως ισχύει σήμερα με τα 840 ευρώ κάθε δύο εβδομάδες.

΄Όλα τα αιτήματα

Εκτός από την αύξηση του ορίου αναλήψεων, οι τράπεζες ζητούν και τα εξής:

- Δυνατότητα ανάληψης σε χαρτονομίσματα έως και του 50% των ποσών που προέρχονται από εμβάσματα εξωτερικού έναντι 30% σήμερα

- Αύξηση του ορίου αποστολής εμβάσματος στο εξωτερικό από τα 1.000 στα 2.000 ευρώ το μήνα ανά φυσικό πρόσωπο

- Δυνατότητα ανοίγματος λογαριασμών χωρίς κανένα περιορισμό

- Αύξηση του ορίου για την πραγματοποίηση εισαγωγών με μία απλή υπεύθυνη δήλωση στις 30.000 από 10.000 ευρώ σήμερα

Πότε θα γίνουν οι αλλαγές

Η ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων συνδέεται άμεσα με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς μόνο τότε θα εξεταστούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Σημειώνεται ότι με βάση τη συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών, η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει έως και τον ερχόμενο Μάρτιο να ετοιμάσει έναν οδικό χάρτη πλήρους άρσης των capital controls.

Σε αυτόν θα περιλαμβάνονται όλα τα βήματα μέχρι την επιστροφή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε καθεστώς ...ευρωζώνης.