A- A+
Υποχρεωτικά με POS έως τον Ιούνιο το 80% των επαγγελματιών - Έρχεται μπόνους φόρου και λοταρία
Την προώθηση του μέτρου της υποχρεωτικής αποδοχής καρτών από το 80% των επαγγελματικών κλάδων με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές.

Αυτό θα πρέπει να έχει γίνει έως και τον ερχόμενο Ιούνιο. Ως εκ τούτου, με δεδομένο ότι θα χρειαστεί να δοθεί χρόνος προσαρμογής των επαγγελματιών, το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Κίνητρα για χρήση καρτών

Παράλληλα, θα θεσμοθετηθούν κίνητρα προς τους καταναλωτές, προκειμένου να στραφούν ακόμη περισσότερο στη χρήση των καρτών τους. Αυτά θα περιλαμβάνουν:

1) Αφορολόγητο. Για να πιάσει κάποιος το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να δαπανήσει ένα συγκεκριμένο ποσοστό του εισοδήματός τους πληρώνοντας με την κάρτα του.

Τα ποσοστά θα διαμορφώνονται ανάλογα με το εισόδημα, ως εξής:

  • Εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ 10%
  • Εισοδήματα 10.000 - 20.000 ευρώ 15%
  • Εισοδήματα 20.000 - 40.000 ευρώ 20%
  • Πάνω από 40.000 ευρώ 30%

Στις δαπάνες που αναγνωρίζονται για την έκπτωση φόρου περιλαμβάνονται όλες οι αγορές καταναλωτικών αγαθών και οι παροχές υπηρεσιών.

Δηλαδή ακόμη και αγορές σε σούπερ μάρκετ, πληρωμές ενοικίων, λογαριασμών ΔΕΚΟ, τόκων από στεγαστικά δάνεια, ασφαλίστρων, διδάκτρων, κοινοχρήστων.

Επιπλέον, στους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών είναι να πριμοδοτεί με αύξηση του αφορολογήτου ορίου, που ισοδυναμεί με επιπλέον έκπτωση στο φόρο, όσους δαπανούν πάνω από το 80% του εισοδήματός τους κάνοντας χρήση καρτών.

2) Λοταρία. Μέχρι και το Φεβρουάριο η κυβέρνηση δεσμεύεται να έχει θέσει σε λειτουργία μία λοταρία που θα αναδεικνύει τυχερούς που θα πληρώνουν ηλεκτρονικά τις δαπάνες τους.

Οι κληρώσεις θα είναι μηνιαίες και ετήσιες και θα χαρίζονται σπίτια, αυτοκίνητα και άλλα πλούσια δώρα.