A- A+
Οδικό χάρτη για την πλήρη άρση των capital controls θα παρουσιάσει η ΤτΕ τον Ιανουάριο
Τον οδικό χάρτη πλήρους άρσης των capital controls καλείται να συντάξει και να παρουσιάσει στους δανειστές η Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι και τις αρχές του 2017.

Όπως προβλέπεται στο κείμενο συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, από τον Δεκέμβριο του 2016 η ΤτΕ θα στέλνει σε τριμηνιαία βάση στα θεσμικά όργανα μια τυποποιημένη έκθεση με στατιστικά στοιχεία για τους ελέγχους κεφαλαίων και ρευστότητας.

Στην ίδια έκθεση θα πρέπει να περιλαμβάνεται η αξιολόγηση των στοιχείων, αλλά και προτάσεις για δράσεις προς την κατεύθυνση χαλάρωσης των μέτρων.

Ο οδικός χάρτης

Επιπλέον, τον Ιανουάριο του 2017 η ΤτΕ και το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να συντάξουν και δημοσιεύουν έναν οδικό χάρτη για τη χαλάρωση των ελέγχων κεφαλαίου.

Σε αυτόν θα περιλαμβάνονται όλα τα βήματα προς την πλήρη απελευθέρωση των περιορισμών αποφεύγοντας αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Δηλαδή πριν από κάθε χαλάρωση, θα πρέπει να υπάρχουν μετρήσιμες ενδείξεις βελτίωσης των συνθηκών της εμπιστοσύνης της αγοράς και ρευστότητας.

Ρευστό στις τράπεζες

Από την πλευρά τους οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρούν επαρκή ταμειακά αποθέματα για να διευκολύνουν την ομαλή εφαρμογή της χαλάρωσης των ελέγχων κεφαλαίου.

Η ΤτΕ θα προσλάβει έναν εμπειρογνώμονα για να εκπονήσει μια έρευνα για την αξιολόγηση της εμπιστοσύνης των καταθετών και τις επιπτώσεις των ελέγχων κεφαλαίων στην οικονομία.

Τα ευρήματα της έρευνας θα παραδοθούν μέχρι τον Μάρτιο του 2017.