A- A+
Capital controls: Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να ανοίξουν χωρίς περιορισμό νέο λογαριασμό
Στη χαλάρωση των περιορισμών που σχετίζονται με το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού από επιχειρήσεις, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών με νέα του απόφαση.

Από εδώ και στο εξής επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικό σύστημα βιβλίων θα μπορούν να ανοίξουν νέο λογαριασμό σε τράπεζα στην οποία δεν είναι πελάτες.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΥΠΟΙΚ, η συγκεκριμένη δυνατότητα αφορά άνοιγμα λογαριασμού, όψεως ή καταθετικού, σε πιστωτικό ίδρυμα μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID), ανεξαρτήτως της ύπαρξης άλλου διαθέσιμου λογαριασμού του οποίου είναι δικαιούχοι.

Ποιους αφορά η χαλάρωση

Πρόκειται για τις ακόλουθες μορφές επιχειρήσεων:

α) Οι ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ και οι Ετερόρρυθμες κατά μετοχές εταιρείες.

β) Οι προσωπικές ΟΕ και ΕΕ των οποίων όλα τα άμεσα ή έμμεσα μέλη είναι είτε οντότητες των ως άνω νομικών μορφών, είτε είναι άλλες οντότητες συγκρίσιμου νομικού τύπου με τις οντότητες αυτές.

γ) Οι ΟΕ, ΕΕ, οι ατομικές επιχειρήσεις, οι αστικές εταιρείες κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα, οι κοινωνίες αστικού δικαίου, οι δικηγορικές εταιρείες, οι κοινοπραξίες κ.λπ. με κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από 1.500.000 ευρώ.

δ) Τα μη κερδοσκοπικά Ν.Π.Ι.Δ. (σωματεία, σύλλογοι, ενώσεις προσώπων κ.λπ.,) εφόσον αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, με κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από 1.500.000 ευρώ.

ε) Ο πρατηριούχος υγρών καυσίμων και ο πωλητής πετρελαίου θέρμανσης (ομοίως, οντότητα της παραγράφου 2γ του άρθρου 1 του Ν 4308/2014, δηλαδή ΟΕ, ΕΕ, ατομική επιχείρηση κ.λπ.) με κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από 8.000.000 ευρώ.