A- A+
Ιστορικές αποφάσεις από τη Σύνοδο Κορυφής – Το κόστος για τις ελληνικές τράπεζες
Ασφαλείς και προστατευμένες παραμένουν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες μετά τις ιστορικές αποφάσεις που έλαβε την Πέμπτη η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες. Γιατί είναι ακίνδυνη η επιλεκτική χρεοκοπία.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης αποφάσισαν την παροχή ενός δεύτερου χρηματοδοτικού πακέτου για την Ελλάδα ύψους 109 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 37 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την επιμήκυνση ελληνικών ομολόγων και τα 13 δισ. ευρώ από την επαναγορά ελληνικού χρέους.

Το γεγονός αυτό αναμένεται να έχει επιπτώσεις στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, η οποία όπως όλα δείχνουν θα υποβαθμιστεί στη βαθμίδα της επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default).

Ωστόσο, οι επιπτώσεις θα είναι ελεγχόμενες. Συγκεκριμένα:

- Στο θέμα της ρευστότητας που έχει άμεση σχέση με τις καταθέσεις θα παρασχεθεί στήριξη από την Ευωρπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ώστε οι ελληνικές τράπεζες να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα.

- Οι ζημιές για τα κεφάλαια των τραπεζών θεωρούνται ελεγχόμενες, καθώς εκτιμάται ότι δε θα ξεπεράσουν τα 7 δισ. ευρώ, μέγεθος το οποίο θεωρείται διαχειρίσιμο.

Ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και τις όποιες κεφαλαιακές ζημιές.

Η αγορά αναμένει αλλαγή του εγχώριου τραπεζικού χάρτη, καθώς εκτιμάται ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν κινήσεις συγκέντρωσης του κλάδου.