A- A+
Πρόστιμο 50.000 ευρώ σε όσους δε δηλώσουν τα σπίτια που νοικιάζουν μέσω Airbnb
Πρόστιμο 50.000 ευρώ θα επιβάλλεται σε όσους νοικιάζουν ακίνητα μέσω της πλατφόρμας Airbnb ή άλλων αντίστοιχων και δεν τα δηλώσουν στο μητρώο που θα δημιουργηθεί.

Η πρόβλεψη αυτή υπάρχει στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολόγηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων.

Αναλυτικότερα, προβλέπονται τα ακόλουθα:

1) Δήλωση ακινήτου. Θα είναι υποχρεωτική η εγγραφή του κάθε υποψηφίου εκμισθωτή φυσικού προσώπου σε ειδικό μητρώο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το οποίο θα αποτελεί την ταυτότητα του προς εκμίσθωσή ακινήτου και θα συνοδεύει κάθε συναλλαγή.

Συγκεκριμένα θα υπάρχει Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου. Η μη συμμόρφωση θα επισύρει πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ.

2) Ανώτατο όριο μισθώσεων. Θεσπίζεται όριο στον αριθμό των εκμισθούμενων ακινήτων ανά εκμεταλλευτή και στην ετήσια διάρκεια της μίσθωσης.

Σε αυτήν την περίπτωση, τα έσοδα από τη δραστηριότητα θα φορολογούνται με την κλίμακα των ενοικίων. Εάν τα όρια ξεπερνιόνται τα έσοδα θα φορολογούνται με την κλίμακα των επιχειρήσεων.

3) Φόρος. Καθιερώνεται η επιβολή φόρου βραχυχρόνιας μίσθωσης ίσου με 5% επί της αξίας της διανυκτέρευσης, ο οποίος θα αποδίδεται στο ελληνικό δημόσιο από οποιονδήποτε λειτουργεί ως ενδιάμεσος, κυρίως τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Γι' αυτό και προβλέπεται η σύναψη συμφωνίας με επιμέρους ηλεκτρονικές πλατφόρμες για την παροχή πληροφοριών στη φορολογική διοίκηση ως προς τα εκμισθούμενα ακίνητα.

4) Φορολογικοί συντελεστές. Οι εκμεταλλευτές των ακινήτων δεδομένου ότι αποκτούν εισόδημα από ακίνητα και όχι από επιχειρηματική εκμετάλλευση θα φορολογούνται με βάση τη κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων.

Ετσι θα φορολογούνται με χαμηλό φορολογικό συντελεστή 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, συντελεστή 35% για εισοδήματα από 12.001 ευρώ έως 35.000 ευρώ και 45% για υψηλότερα.