A- A+
Άντεξαν το Σεπτέμβριο οι καταθέσεις παρά τους φόρους - Ο ρόλος των των πιστωτικών καρτών
Μικρή για τα δεδομένα των φορολογικών υποχρεώσεων του Σεπτεμβρίου ήταν η μείωση των καταθέσεων το ίδιο διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, το Σεπτέμβριο τα υπόλοιπα που διατηρούσαν τα νοικοκυριά στις ελληνικές τράπεζες υποχώρησαν σε μηνιαία βάση κατά μόλις 52 εκατ. ευρώ, στα 102,22 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το Σεπτέμβριο πληρώθηκε τόσο η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, όσο και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Κάρτες και μετρητά

Η αμελητέα για τα δεδομένα των φόρων που πληρώθηκαν υποχώρηση των καταθέσεων, αποδίδεται στους εξής δύο παράγοντες:

Πρώτον, τα νοικοκυριά έκαναν χρήση των ορίων τους στις πιστωτικές κάρτες για την πληρωμή των φόρων, αφήνοντας ανέγγιχτες τις καταθέσεις τους προς το παρόν.

Μάλιστα η πλειονότητα επέλεξε την αποπληρωμή σε άτοκες δόσεις. Ως εκ τούτου η επίδραση των πληρωμών στις καταθέσεις θα είναι μικρή κάθε μήνα το επόμενο διάστημα.

Δεύτερον, τα νοικοκυριά προχώρησαν σε ρευστοποίηση αμοιβαίων κεφαλαίων ξένων οίκων και σε κατάθεση χαρτονομισμάτων στο σύστημα, λόγω των πολύ καλών προσφορών των τραπεζών για χρήματα που προέρχονται από τις συγκεκριμένες πηγές.

Προσφορές επιτοκίων

Μετά τη χαλάρωση των capital controls τον περασμένο Ιούλιο και με την προσφορά επιτοκίων έως και 1,3%, τα νοικοκυριά επέστρεψαν έστω και προσωρινά χρήματα προς τις ελληνικές τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 23/7/2016 χρήματα που κατατίθενται υπό τη μορφή χαρτονομισμάτων μπορούν να αναληφθούν εκ νέου χωρίς κανένα περιορισμό στο 100%.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι το Σεπτέμβριο τα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων αυξήθηκαν κατά 414 εκατ. ευρώ, αποτυπώνοντας την έστω και οριακή βελτίωση της εμπιστοσύνης στο σύστημα, λόγω της χαλάρωσης των capital controls.

Στον αντίποδα, τα υπόλοιπα των επιχειρηματικών καταθέσεων αυξήθηκαν κατά 36 εκατ. ευρώ