A- A+
Έρχονται αυξήσεις στα τέλη ΙΧ των νεότερων αυτοκινήτων - Εν αναμονή των ανακοινώσεων
Τα νέα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2017 αναμένεται να ανακοινώσει έως τις αρχές Νοεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών, που ετοιμάζει μετατοπίσεις βαρών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να «μεταφέρει» βάρη από τα παλιά αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού, στα νέα και ακριβότερα αυτοκίνητα, χωρίς ωστόσο να έχει προσδιοριστεί ακόμη τι θα θεωρείται ακριβό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σε δημόσια τοποθέτησή του είπε ότι με τις προωθούμενες αλλαγές θέλει να περιορίσει ακόμη περισσότερο το φαινόμενο της κατάθεσης πινακίδων στις ΔΟΥ.

Παράδειγμα

Όπως είπε, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι για πολύ παλαιά αυτοκίνητα μεσαίου και μεγάλου κυβισμού τα τέλη κυκλοφορίας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και είναι ασύμφορα πλέον για εκατομμύρια νοικοκυριά τα οποία έχουν υποστεί τεράστιες εισοδηματικές απώλειες την τελευταία επταετία.

Μάλιστα έδωσε και συγκεκριμένο παράδειγμα: «Ακριβώς επειδή δεν είναι λογικό ένα αυτοκίνητο του 1995 που η αξία του είναι 500 ευρώ να έχει τέλη κυκλοφορίας 800 ή 1.000 ευρώ, αυτοί οι παραλογισμοί πρέπει να σταματήσουν διότι έχουμε ένα κύμα κατάθεσης πινακίδων».

Στο πλαίσιο αυτό, οι κεντρικές κατευθύνσεις των αλλαγών θα είναι οι εξής:

- Αυτοκίνητα ηλικίας 6 - 9 ετών

Εξετάζεται η εφαρμογή του συστήματος υπολογισμού των τελών βάση των ρύπων που εκπέμπουν, γεγονός που αναμένεται να επιφέρει μειώσεις σε πολλά μοντέλα.

Το πιο πιθανό είναι το σύστημα αυτό να αρχίσει να εφαρμόζεται για αυτοκίνητα που πρωτοκυκλοφόρησαν από την 1/1/2007 και ύστερα, δηλαδή είναι σήμερα ηλικίας από 6 έως 9 ετών.

- Αυτοκίνητα με ημερομηνία κυκλοφορίας από το Νοέμβριο του 2010 και μετά

Θα εφαρμοστούν νέες κλίμακες υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας. Υπάρχουν διάφορα σενάρια.

Το πιο πιθανό είναι η μείωση του ορίου κάτω από το οποίο τα ΙΧ δεν επιβαρύνονται με τέλη.

Επιπλέον, θα μπορούσε να αυξηθεί η επιβάρυνση για ΙΧ που εκπέμπουν πάνω από κάποιο όριο ρύπους του διοξειδίου του άνθρακα.

- Αυτοκίνητα ηλικίας άνω των 15 ετών

Εξετάζεται η μείωση των τελών κυκλοφορίας για οχήματα μεγάλου κυβισμού και ηλικίας άνω των 15 ετών.

Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί κίνητρο στους ιδιοκτήτες τους που έχουν καταθέσει πινακίδες να τα επαναφέρουν σε κυκλοφορία

- Μεταχειρισμένα εισαγωγής

Έχει ήδη εκδοθεί εγκύκλιος που ελαφρύνει κάποια ΙΧ εισαγωγής. Από το 2017 ως έτος για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας, υπολογίζεται αυτό της πρώτης ταξινόμησης είτε στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα της ΕΕ ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.).

Για παράδειγμα για ένα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία το 2004 και πρωτοκυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 2006, θα λαμβάνεται υπόψιν το 2004 για τον υπολογισμό των τελών.

Αν το συγκεκριμένο ΙΧ είναι 2.000 κ.ε., τα τέλη ταξινόμησης του 2016 διαμορφώνονταν σε 690 ευρώ, ενώ για το 2017 θα πέσουν στα 630 ευρώ.