A- A+
Πώς να μπλοκάρετε κατασχέσεις από την εφορία - Δικαιολογητικά και διαδικασία
Τη δυνατότητα να μπλοκάρουν τυχόν κατασχέσεις από την εφορία ή να τις περιορίσουν σημαντικά, έχουν οι φορολογούμενοι - οφειλέτες, ακολουθώντας συγκεκριμένη διαδικασία.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, μία κατάσχεση μπορεί να περιοριστεί σε μικρότερο ποσό ή ποσοστό μετά απο αίτηση του οφειλέτη στον έφορο.

Ο τελευταίος είναι υποχρεωμένος να εξετάζει το αίτημα με κριτήρια αντικειμενικά, όπως πραγματική οικονομική αδυναμία, λόγοι υγείας, ύψος οφειλής.

Οι προϋποθέσεις

Ανεξάρτητα όμως από τα παραπάνω, θα πρέπει οπωσδήποτε να συντρέχουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

- Έχει υπαχθεί το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του φορολογούμενου σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής, όπως είναι η πάγια ρύθμιση των 12 έως 24 δόσεων.

- Η απαίτηση του οφειλέτη που έχει κατασχεθεί από την εφορία είναι πολύ σημαντική για τη διαβίωσή του εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο μη επιτηδευματία.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εισοδήματος από ενοίκιο που έχει κατασχεθεί.

Στις περιπτώσεις νομικών προσώπων (επιχειρήσεις, ιδρύματα) θα πρέπει να προκύπτει από επίσημα έγγραφα που θα προσκομίσει ο ενδιαφερόμενος ότι ο περιορισμός κατάσχεσης αφορά στην καταβολή μισθοδοσίας σε υπαλλήλους επιχείρησης, στη καταβολή φορολογικών υποχρεώσεων ή άλλων υποχρεώσεων που κρίνονται αναγκαίες για την βιωσιμότητα και τη συνέχιση της.

Ο αιτών θα πρέπει να προσκομίζει σε διάστημα 15 ημερών αποδεικτικά έγγραφα ότι το ανωτέρω ποσό διατίθεται για το σκοπό αυτό.

- Δεν εκκρεμεί εντολή ελέγχου οποιασδήποτε φορολογίας για τον οφειλέτη.

Τι δεν κατάσχεται

Εάν πληρούνται σωρευτικά οι παραπάνω προϋποθέσεις, αίρεται το εξής ποσό κατάσχεσης

α) έως 50% της κατασχεθείσας απαίτησης επί των ευρισκόμενων και μη αποδοθέντων χρημάτων, με εξαίρεση τις οφειλές Φ.Π.Α. που αποδεδειγμένα έχουν εισπραχθεί και δεν έχουν αποδοθεί.

β) έως 30% του παρακρατούμενου φόρου μισθωτών υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ.),

γ) έως 70% επί των μελλοντικών απαιτήσεων με την προϋπόθεση να καλύπτονται τουλάχιστον τρεις δόσεις της ρύθμισης, εφόσον οι εναπομένουσες δόσεις είναι έως και 12 ή 5 δόσεις, σε περίπτωση που οι εναπομένουσες δόσεις είναι περισσότερες.

Σε αντίθετη περίπτωση, και εφόσον το ανωτέρω ποσοστό δεν επαρκεί για την κάλυψη των ως άνω δόσεων, το ποσοστό αποδέσμευσης αναπροσαρμόζεται ανάλογα.

Τα δικαιολογητικά

Ο φορολογούμενος έχει την υποχρέωση προσκόμισης και ελέγχου των απαραίτητων δικαιολογητικών στοιχείων, όπως δικαιολογητικών που αποδεικνύουν την δυνατότητα καταβολής των μηνιαίων δόσεων ή την αδυναμία εξόφλησης της οφειλής.

Παράλληλα, πρέπει να αποδεικνύεται εγγράφως η βιωσιμότητα του διακανονισμού ή η παροχή εγγυήσεων ή εμπραγμάτων ασφαλειών για τη διασφάλιση της οφειλής ανάλογα με το ποσό βασικής οφειλής.

Να σημειωθεί ότι η φορολογική διοίκηση εξετάζει και εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου ο οφειλέτης προσκομίζει έγγραφα, που αποδεικνύουν την αναγκαιότητα του περιορισμού της κατάσχεσης λόγω ειδικών συνθηκών, όπως για παράδειγμα μακροχρόνια ανεργία χωρίς άλλες πηγές εισοδημάτων του οφειλέτη ή συζύγου, σοβαρά προβλήματα υγείας αυτού ή μελών της οικογενείας του.