A- A+
Δεν υπάρχει φέτος υποχρεώση συλλογής χάρτινων αποδείξεων - Τι θα γίνει με κάρτες
Καμία υποχρέωση συλλογής χάρτινων αποδείξεων για τα εισοδήματα του 2016 δεν έχουν οι φορολογούμενοι, όπως ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Τρ. Αλεξιάδης.

Εάν θα υπάρξει υποχρέωση συλλογής αποδείξεων, αυτή θα γίνει μόνο με κάρτες, από μία ημερομηνία και μετά, ανάλογα με το πότε θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, το νέο μέτρο είναι πιθανό να τεθεί σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου ή την 1η Δεκεμβρίου 2016.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι φορολογούμενοι για να χτίσουν το αφορολόγητο, θα πρέπει να πραγματοποιήσουν με πλαστικό χρήμα συναλλαγές αξίας ίσης με το 1/6 ή το 1/12 αντίστοιχα της ετήσιας υποχρέωσης που θα οριστεί.

Το νέο καθεστώς

Από 1/1/2017 μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να καλύπτουν ποσοστό του ετήσιου εισοδήματός τους με δαπάνες μέσω καρτών ή e-banking για να κατοχυρώνουν την ετήσια έκπτωση φόρου, που θα κυμαίνεται από 1.900 έως 2.100 ευρώ.

Το ύψος των δαπανών που θα πρέπει να εμφανίζεται ότι πληρώνεται με κάρτα, υπολογίζεται ως ποσοστό επί του ετήσιου εισοδήματος. Συγκεκριμένα:

  • Εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ 10%
  • Εισοδήματα 10.000 - 20.000 ευρώ 15%
  • Εισοδήματα 20.000 - 40.000 ευρώ 20%
  • Πάνω από 40.000 ευρώ 30%

Στις δαπάνες που αναγνωρίζονται για την έκπτωση φόρου περιλαμβάνονται όλες οι αγορές καταναλωτικών αγαθών και οι παροχές υπηρεσιών.

Δηλαδή ακόμη και αγορές σε σούπερ μάρκετ, πληρωμές ενοικίων, λογαριασμών ΔΕΚΟ, τόκων από στεγαστικά δάνεια, ασφαλίστρων, διδάκτρων, κοινοχρήστων.

Θα εξαιρούνται οι μεταφορές ποσών σε άλλα πρόσωπα και τα εμβάσματα.

Από την υποχρέωση κάλυψης ποσοστού του ετησίου εισοδήματος με «πλαστικό» ή «ηλεκτρονικό» χρήμα εξαιρούνται οι συνταξιούχοι άνω των 70 ετών και οι μισθωτοί και συνταξιούχοι που ζουν σε οικισμούς με πληθυσμό κάτω από 3.000 κατοίκους και σε ορεινές περιοχές πάνω από ένα συγκεκριμένο υψόμετρο.