A- A+
ΔΕΗ: Ως 31/10 η ρύθμιση οφειλών σε 36 δόσεις - Ευκολίες και σε όσους πείραξαν το ρολόι τους!
Παράταση έως και 31/10 στην περίοδο υποβολής αιτήσεων για ρύθμιση παλαιών οφειλών σε έως και 36 δόσεις, αποφάσισε η διοίκηση της ΔΕΗ.

Η απόφαση αυτή ελήφθη, λόγω της συνεχιζόμενης, με αμείωτο ρυθμό, προσέλευσης των πελατών της επιχείρησης στα ταμεία της, για ένταξη στο ευνοϊκό καθεστώς αποπληρωμής.

Μέχρι σήμερα έχουν ρυθμιστεί χρέη άνω των 1.1 δισ. ευρώ από 400.000 πελάτες της ΔΕΗ.

Οι όροι του διακανονισμού

Με το πρόγραμμα που θα συνεχίσει να «τρέχει» και τον επόμενο μήνα, δίνεται η δυνατότητα στους πελάτες της ΔΕΗ να υπαχθούν σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ποσών με αποπληρωμή σε έντοκες 36 μηνιαίες δόσεις, χωρίς να απαιτείται προκαταβολή.

Επίσης δίνεται η δυνατότητα να προσχωρήσουν για το υπόλοιπο της οφειλής τους και εκείνοι οι πελάτες, οι οποίοι έχουν ήδη προβεί σε διακανονισμό των οφειλών τους με βάση το παλαιότερο πρόγραμμα.

Η καταβολή της 1ης δόσης θα πραγματοποιείται με την έγκριση του διακανονισμού.

Οι πελάτες οι οποίοι επιθυμούν να προβούν στη ρύθμιση των οφειλών τους μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα κατά τόπους Καταστήματα, και το Τμήμα Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης Πελατών, 11770 (Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 08:00 – 16:00).

Ρύθμιση και στους κλέφτες!

Εκτός όμως από αυτό, η ΔΕΗ αποφάσισε να ρυθμίσει ακόμη και τα χρέη όσων έχουν κάνει παρέμβαση στο μετρητή τους, για να μην πληρώνουν το ρεύμα που καταναλώνουν!

Οσοι πείραξαν το ρολόι τους θα έχουν τη δυνατότητα επανασύνδεσης με προκαταβολή ίση με το 15% της οφειλής και εξόφληση του υπολοίπου σε 12 δόσεις.

Από την άλλη, πελάτες με ρευματοκλοπή, οφείλουν να καταβάλλουν άμεσα το 50% της οφειλής και το υπόλοιπο θα εξοφλείται σε 4 μηνιαίες δόσεις.

Ευάλωτοι καταναλωτές

Για τους πελάτες που είναι οι ενταγμένοι στο Μητρώο των Ευάλωτων πελατών, η κάθε δόση δεν ξεπερνά το 25% του συνόλου ενός διμηνιαίου λογαριασμού.

Έτσι για παράδειγμα, ένας ευάλωτος πελάτης με συνολική οφειλή 2.000 ευρώ και μέσο διμηνιαίο λογαριασμό 200 ευρώ, θα μπορεί να το αποπληρώσει την οφειλή του σε 40 μηνιαίες άτοκες δόσεις των 50 ευρώ.

Εξαιρούνται οι περιπτώσεις Ευάλωτων πελατών με ρευματοκλοπή.

Επιπλέον, στους Ευάλωτους Πελάτες παρέχονται ειδικά μέτρα προστασίας, μεταξύ των οποίων η μη έκδοση εντολής απενεργοποίησης μετρητή (διακοπής ρεύματος) λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών καθ' όλη τη διάρκεια του έτους (εξαιρούνται περιπτώσεις παραβατικών συμπεριφορών, όπως ρευματοκλοπές).

Απώλεια διακανονισμού

Είναι απαραίτητο, μαζί με τις δόσεις, να εξοφλούνται και οι τρέχοντες λογαριασμοί που θα εκδοθούν μετά την ημερομηνία σύναψης του διακανονισμού εμπρόθεσμα.

Σε περίπτωση μη τήρησης διακανονισμού, αν δηλαδή στη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους δεν καταβληθεί 1 δόση, ο διακανονισμός συνεχίζεται κανονικά από τον επόμενο μήνα.

Σε περίπτωση όμως μη καταβολής περισσοτέρων της μίας δόσεων εντός ενός ημερολογιακού έτους, ο διακανονισμός εξακολουθεί να ισχύει με την προϋπόθεση καταβολής όλων – πλην μίας - των οφειλομένων δόσεων.

Η ρύθμιση της ΕΥΔΑΠ

Υπενθυμίζεται ότι η αντίστοιχη ρύθμιση της ΕΥΔΑΠ, που εξέπνεε την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, πήρε κι αυτή παράταση ενός μήνα.

Το πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ προβλέπει:

- Δυνατότητα διακανονισμού σε δόσεις για όσους έχουν οφειλές άνω των 60 ευρώ,

- Ελάχιστη δόση στο ποσό των 20 ευρώ,

- Καθορισμό αριθμού δόσεων κατά περίπτωση,

- Απαλλαγή από το σύνολο των μη βεβαιωμένων προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων για τους δικαιούχους του Έκτακτου Ειδικού (Κοινωνικού) Τιμολογίου της ΕΥΔΑΠ, εφόσον η οφειλή ρυθμιστεί κατά ανώτατο μέχρι 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

- Απαλλαγή από το σύνολο των μη βεβαιωμένων προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων για τους οφειλέτες που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ, εφόσον η οφειλή ρυθμιστεί κατά ανώτατο μέχρι 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις

- Απαλλαγή από το σύνολο των μη βεβαιωμένων προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών,

- Απαλλαγή από το 50% του συνόλου των μη βεβαιωμένων προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εφόσον η οφειλή ρυθμιστεί κατά ανώτατο μέχρι 6 έντοκες μηνιαίες δόσεις,

- Λειτουργία Επιτροπής Αξιολόγησης Αιτημάτων Διακανονισμού Οφειλών για την εξέταση ειδικών περιπτώσεων αποπληρωμής οφειλών.

Στις παραπάνω περιπτώσεις ευνοϊκής ρύθμισης δύνανται να ενταχθούν και οφειλέτες των οποίων οι οφειλές βρίσκονται ήδη σε ισχύοντα διακανονισμό που έχει δημιουργηθεί πριν την 1ηΦεβρουαρίου, όπως επίσης και αυτοί των οποίων οι δοσιακοί διακανονισμοί έχουν με τα σημερινά δεδομένα ακυρωθεί.

Διακοπές νερού θα υπάρξουν στην περίπτωση καθυστέρησης καταβολής τριών δόσεων μετά τη ρύθμιση, ενώ σε περίπτωση τετράμηνης καθυστέρησης θα ακυρώνεται ο υφιστάμενος διακανονισμός ευνοϊκής ρύθμισης και θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες προσαυξήσεις, τόκοι και πρόστιμα, που αρχικώς είχαν αφαιρεθεί.